24 EYLÜL, PERŞEMBE, 2020

Wong Kar-wai’den Chungking Express'in Devamı Niteliğinde Bir Çalışma

Genellikle üretkenlik konusunda pek de istekli olmamasıyla bilinen Wong Kar-wai son dönemde sık sık manşetlerde yer aldı. Gelecek hafta In the Mood for Love’ın 20. yıl dönümü için restorasyonlu versiyonu nihayet New York Film Festivali'nde gösterime girecek. Film, ardından tüm ülkede düzenlenecek bir tur ile gösterilecek ve Criterion özel setlerinden biri olarak izleyicilerle buluşacak.

Tüm bunlara paralel olarak usta yönetmenin uzun süredir üzerinde çalıştığı ve serüveni uzun yıllara dayanan draması Blossoms’ın prodüksiyonu, bir TV dizisi ve bir uzun metrajlı film projesi olarak çalışılmaya devam ediyor. Kar-wai şimdi ise en sevdiği filmlerinden birinin evrenine geri dönüyor.

Geçtiğimiz günlerde birçok Çin medya kuruluşunda (Reddit aracılığıyla) Wong Kar-wai'nin 1994 tarihli romantik filmi Chungking Express'in devamını yazdığına dair iddialar öne sürüldü. Nisan ayında China Film Administration, 2036 yılında Chongqing’de geçen Chongking Express başlıklı projeyi onayladı ve bu da proje için çalışmaların sürdürülebileceği anlamına geliyor.

Projenin özeti ise şu şekilde:

1990'ların Hong Kong'unda 223 numaralı polis, sarışın bir kadın suikastçıyla karşılaşır. Bir gece boyunca birlikte vakit geçirirler. Başarısız bir ilişkiyi arkasında bırakan 663 numaralı polis memuru ise evine giren bir “hayalperest” tarafından tüm yaşamının değiştiğini görür.

2036'da Chongqing'de geçen filmde genç Xiaoqian ve May, genetik olarak kendileriyle eşleşen partnerleriyle buluşmak istiyor ve kendi "kaderlerini" bulmaya kararlı gözüküyorlar.

Wong Kar-wai hikâyenin teknik kısmını halihazırda genişletmiş olsa da Chungking Express ile Fallen Angels bu süreçte planlanan üçüncü hikâyeydi. Bu kısa özetten hareket edildiğinde bu düşüncenin seriyi devam ettirecek bir çalışma olduğu gözüküyor. Proje, genel olarak Days of Being WildIn the Mood for Love ve 2046'yı birbirine bağlayan tematik bağlantılar içeriyor. Şu anda sadece senaristin hazır bulunduğu proje için istekli bir yönetmen de bulunursa gelecekte ortaya farklı işler çıkabilir. Eğer titiz işleriyle bilinen Wong Kar-wai bunu kendisi yapmak isterse, o zaman çalışmanın meyvesini verip vermeyeceğini görmek için sabırla beklemek zorunda kalacağız.

Wong Kar-wai 1998'de verdiği bir röportajda şu ifadeleri kullanıyor:

“Bana göre  Chungking Express ve Fallen Angels üç saat uzunluğunda olması gereken bir filmdi. Ben her zaman bu iki filmin birlikte gösterilmesi gerektiğini düşündüm. Aslında, Chungking Express için bir röportaj sırasında insanlar bana şunu sormuştu: Birbirleriyle hiç ilişkisi olmayan bu iki hikâyeyi yazdınız, onları birbirine nasıl bağlayabilirsiniz? Ben de onlara dedim ki: Chungking Express’in ana karakterleri Fay Wang veya Takashi Kaneshiro değil, şehrin kendisi, Hong Kong’un gecesi ve gündüzü. Chungking Express ve Fallen Angels Hong Kong'un parlak ve karanlığıyla birlikte var oluyorlar. Filmleri tersine çevrilebilir olarak görüyorum, Fay Wang karakteri Fallen Angels'daki Takashi karakteri olabilir; Chungking'deki Brigitte Lin, Fallen Angels'daki Leon Lai olabilir. Tüm karakterleri birbiriyle tersine çevrilebilir. Ayrıca Chungking'de çok uzak mesafeden uzak lensleriyle çekimler yapıyorduk ama karakterler bize hep yakın göründü.”

Chungking Express'in fragmanını buradan izleyebilirisiniz:

​Kaynak: The Film Stage

https://www.youtube.com/watch?v=Bjd7PFf_TFw

0
6054
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage