06 AĞUSTOS, PERŞEMBE, 2020

Wachowski The Matrix’in Bir Trans Alegorisi Olduğunu Açıkladı

1999 yılında film üzerine bir araştırma yapan bir reklam kampanyası, insanlara “Matrix nedir?” diye sordu. Bu sorunun üzerinden 21 yıl geçtikten sonra konuşan Lilly Wachowski, filmin insanların hayal edebileceğinden çok daha fazlasına ev sahipliği yaptığını ve bir trans alegorisi olduğunu açıkladı.

Netflix tarafından gerçekleştirilen bir söyleşide konuşan, kız kardeşi Lana ile birlikte The Matrix’in yönetmenlik görevini üstlenen Lilly Wachowski, film serisinin aslında bir trans alegorisi olduğunu doğruladı.

Konuyla ilgili yıllar sonra çeşitli değerlendirmelerde bulunan Lilly Wachowski, “İnsanların asıl niyetimizi anlamalarına sevindim,” ifadelerini kullandı. Bugüne dek birçok önemli bilim kurgu filmine hayat veren usta yönetmen, ayrıca o dönemki mevcut koşulların bu tür ilişkileri açıkça dile getirmeye uygun olmadığını da sözlerine ekledi.

İlk olarak Lilly Wachowski’nin 2016 yılında bir trans kadın olduğunu açıklaması, kız kardeşi Lara’nın ise benzer bir açıklamayı 2010 da yapması birçok eleştirmenin gözünü yeniden The Matrix’e çevirmesine neden oldu. Daha sonra yapılan çalışmalarda filmin alt metninde çeşitli trans mesajlar olduğu dile getirilmeye başlandı. Son açıklamalarında bu mesajların doğru olduğu belirten Wachowski kardeşler, filmde farklı tür bir alegorik yapıyı takip ettiklerini belirtti.

Konuyla ilgili yeni bir video yayımlayan Lilly Wachowski, şu ifadeleri kullandı:

“Bu filmlerin trans bireyler için ne denli önemli olduğunu gördükçe daha da mutlu oluyorum. Birçok insan bize gelip, “Bu film benim hayatımı kurtardı,” diyor. Çünkü ne zaman ‘dönüşüm’ üzere konuşursan, özellikle de hayal gücünün ön plana çıktığı bilim kurgu filmlerinde, imkânsız gibi görünen birçok şey mümkün olmaya başlar. Sanırım özellikle de bu insanları çok etkiledi.”

Filmin yapımcıları için The Matrix tamamen kapalı bir bakış açısı ekseninde “dönüşmek” ile ilgili bir hikâyeyi dile getiriyordu. Wachowski ayrıca bu konuyla ilgili olarak Switch karakterinin gerçek dünyada bir erkek, Matrix’te bir kadın olduğuna da dikkat çekiyor.

Gelmiş geçmiş en önemli film serilerinden biri olarak gösterilen The Matrix serisi, temel olarak Neo isimli bir karakterin sanal bir gerçekliğin içerisinde yaşadığını anlamasını ve bu sisteme karşı mücadele etmesini konu alıyor.

The Matrix, bugüne kadar yapımcılarına 1.5 milyar dolardan fazla para kazandırdı ve serinin dördüncü filminin 2022’de izleyicilerle buluşacağı açıklandı.

​Kaynak: Huffpost & Vanity Fair & The Film Stage

https://www.youtube.com/watch?v=adXm2sDzGkQ

0
11448
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage