29 HAZİRAN, PAZARTESİ, 2020

Simpsons Seslendirmelerinde Beyaz Aktör Hegamonyasına Son Veriliyor

Amerikan animasyon komedi dizisi The Simpsons, artık farklı etnik kökenden karakterlerin seslendirmesi için beyaz aktörleri kullanmayacak.

Son dönemde artan ırkçılık karşıtı protestoların ardından eğlence ve TV endüstrisi, beyaz olmayan sanatçılara daha fazla fırsat sunmak için giderek artan bir baskıyla yüzleşmek zorunda kaldı. Geçtiğimiz günlerde özellikle George Floyd protestolarının ardından artan baskı, çeyrek asrı aşan bir süredir yayımlanan The Simpsons’ı da etkiledi ve komedi serisini tüm etnitiselere eşit olanak sunmaya itti. Dizi, ilerleyen dönemde beyaz aktör hegamonyasından kurtulacağını ve diğer etnik kökenlerden karakterlerin o kökenden kişilerce temsil edileceğini duyurdu.

Fox Network'te yayımlanan şov, beyaz aktör Hank Azaria'nın Hint-Amerikan karakteri Apu'yu seslendirmesi konusunda yıllarca eleştirilmişti. Azaria, geçtiğimiz Ocak ayında, dizinin 1990'da yayımlanan ilk bölümünden bu yana canlandırdığı Hindistanlı market sahibi Apu Nahasapeemapetilon'un sesine artık hayat vermeyceğini duyurdu. “Buna hepimiz birlikte karar verdik... Hepimiz bunun doğru olan şey olduğuna inanıyoruz,” diyen Azaria, gösteri dünyasında beyaz hegamonyasının bitmesi gerektiğine de dikkat çekti.

Öte taraftan siyah polis memuru Lou ve Meksika-Amerikalı Bumblebee Man dâhil olmak üzere farklı kökenlerden karakterlerin sesine de hayat veren Azaria’nın ayrılışının ardından büyük bir gelişme olmadı. Ancak son dönemde artan protestolar, diziyi bu konuda daha radikal kararlar alma konusunda yeniden hareketlendirdi. Dizinin yapımcıları, Azaria ile birlikte tepki çeken diğer isimler Mike Henry ve Kristen Bell’in de artık siyah karakterlerin sesi olmayacağını duyurdu.

​Dizideki değişim hamlelerinin ilerleyen süreçte nasıl devam ettirileceği ise belirsizliğini koruyor.

0
940
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage