20 EYLÜL, PAZARTESİ, 2021

Paris’teki Arc de Triomphe Anıtı Kumaşa Sarıldı

Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Arc de Triomphe anıtı 25.000 metrekarelik geri dönüştürülebilir polipropilen kumaşla kaplandı. 2021’de dünyanın en büyük kamusal sanat eseri olduğu söylenen l'arc de triomphe, wrap 3 Ekim’e kadar sergilenecek.

Sotheby’s’in Küresel Güzel Sanatlar bölümünün başkan yardımcısı Simon Shaw’ın designboom’a verdiği bir röportajda “Christo son nefesine kadar, kendi deyimiyle son ‘geçici sergisi’ olan bu proje üzerinde yorulmadan çalıştı” dedi ve ekledi: “ve bu özgün çalışmalar gerçekten de merhum sanatçının büyülü hayal gücüne, en iddialı yerleştirmesini hazırlarken bulduğu neşe ve meraka bir pencere açıyor.”

Arc de Triomphe anıtının kaplanmasının nedeni ise ünlü sanatçılar Christo Vladimirov Javacheff ve eşi Jeanne-Claude’nin planladığı ancak hayata geçiremediği projelerinin 60 yıl sonra gerçekleştirilmesi. Ünlü sanatçılar Christo Vladimirov Javacheff ve eşi Jeanne-Claude 1961’de kamusal alanlarda sanat eserleri yaratmaya başladı. Çiftin projelerinden biri de bir kamu binasını kaplamaktı. Arc de Triomphe yakınında küçük bir oda kiralayan Christo, orada Arc de Triomphe’nin sarılmış bir fotomontajı da dahil olmak üzere birkaç çalışma yaptı. Planlanan bu proje neredeyse 60 yıl sonra hayata geçirildi.

Christo Vladimirov Javacheff’in tüm projelerinde olduğu gibi l'arc de triomphe, wrap projesi de tamamen sanatçının çizimleri ve kolajlarının yanı sıra 1950’ler ve 1960’lardan kalma ölçekli modellerin satışı yoluyla finanse edilecek. Hiçbir kamu veya özel fondan yararlanmayacak. Ayrıca “The final christo” başlıklı sergi kapsamında kaplamaya hazırlık olarak çizilmiş imgeler, yan yana haritalar, mimari planlar, fotoğraflar ve pastel ve boya mühendislik çizimlerini içeren 25 orijinal eser sanatseverlerle buluşuyor. Sergide bulunan eserler hem gelecek projeye hem de sanatçıların mirasını gelecek nesiller için korumak için kurulan Christo & Jeanne-Claude vakfına fayda sağlamak için özel satışa sunulacak.

Kaynak: designboom

Fotoğraflar: Wolfgang Volz © 2021 Christo and Jeanne-Claude Foundation

0
1721
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage