09 ARALIK, PERŞEMBE, 2021

Pantone 2022’nin Rengini Tanıttı: Very Peri

Pantone Enstitüsü, yılın rengi için 22 yıllık tarihinde ilk kez sadece 2022 için yapılmış yepyeni bir renk yarattı: PANTONE® 17-3938 Very Peri. Bu renk, dijital dünyanın parlak dokunmatik ekranlarını ve geleceğin yaratıcı olanaklarını anımsatmak için tasarlanmış canlı, mor-kırmızı alt tonlu dinamik bir menekşe mavisi.

Enstitüye göre, 2022 için yeni bir renk yaratmak, yoğun bir izolasyon ve belirsizlik döneminin ardından şu anda dünyada meydana gelen değişikliklerin simgesi. Geçen yılki iki renk seçimi gibi (Ultimate Gray ve Illuminating) Very Peri seçimi de büyük ölçüde pandeminin üstesinden gelme arzusundan, çevresel kaygılardan ve mevcut sosyal yapılarımızdaki adaletsizlik ve kusurlarla daha geniş bir hesaplaşmadan etkilendi. Enstitü, bu etkileri yakalamak için maviyi (sadakat ve istikrarla ilişkilendirilen bir renk) kırmızı bir tonla (genellikle enerji ve heyecanı çağrıştırır) harmanlayarak, yeniliği ve yeni bir başlangıcı ifade eden beklenmedik derecede sıcak bir mavi renk tonu elde etti.

Enstitünün yönetici direktörü Leatrice Eiseman şunları söyledi: “Maviyi ‘mutlu’ olarak adlandırmak alışılmadık bir durum, ancak ona kırmızıyı eklediğinizde tam olarak olan buydu. Yenilik hissini içine alan bir renkle bir araya getirmenin çok önemli olduğunu düşündük.”

Yenilik kavramı ayrıca Metaverse’in ortaya çıkması, VR oyunları ve e-spor gibi eğlence trendleri, kripto para birimi ve NFT’lerin artan popülaritesi ile sanal dünyanın artan etkisine de değiniyor. Ve mavi ışık, bilimkurgunun görsel kültüründe teknoloji ve fütürizmle en sık ilişkilendirilen unsur olduğundan, akıllı telefonlar ve bilgisayarlarla günlük etkileşimlerimizden bahsetmeye bile gerek yok. Gerçek ve çevrim içi hayatımızın bu kadar belirgin bir şekilde birleştiği bir zamanı temsil etmek için Very Peri’nin seçilmesi şaşırtıcı değil.

Enstitü başkan yardımcısı Laurie Pressman ise şunları söyledi: “Gördüğümüz renklerin artık dijital ortamda yaşadığını anlamak, bizim için diğer olasılıkları açtı. Yılın Pantone rengini seçtiğimizde, o anda neler olup bittiğini simgeliyor olmalı. Dijital ve fiziksel arasında sorunsuzca hareket eden bir renk arıyorduk. Geleceğimizi yeniden hayal ettiğimiz, hayatımızı yeniden yazmaya çalıştığımız ve önümüzde duran tüm bilinmeyenleri kabul ettiğimiz farklı bir zamana giriyoruz. Dünyaya farklı gözlerle bakmak bize yeni çözümler getirdi ve getirmeye devam edecek.”

​Kaynak: TIME

0
5913
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage