28 AĞUSTOS, ÇARŞAMBA, 2019

Ölümü Güzelleyen Ressam Tekrar Sanat Dünyasının Merkezinde

Soyut ekspresyonist resmin öncülerinden Willem de Kooning’in “ilk soyut ekspresyonist” olarak tanımladığı Hyman Bloom tekrar sanat dünyasının spot ışığına çıkıyor. “Ölümü güzelleyen” resimlerin ustası olarak bilinen sanatçı, ölümünden 10 sene sonra Boston’da bulunan Museum of Fine Arts Boston’da bir serginin ve New York’ta bulunan Alexandre Gallery’deki bir gösterinin öznesi olacak. Letonya doğumlu Yahudi sanatçı çok rahatsız edici, çok tartışılan ama aynı zamanda unutulmaz tüyler ürpertici ceset resimleriyle tanınıyor.

Bloom, ilk kez 1942’de intihar eden bir arkadaşının cesedini teyit etmek için morga adım attı. Bu, sanatçının kariyerini değiştiren bir deneyime dönüştü. Sanatçı eserlerinde alacalı, çürüyen derileri betimlemeye ve derinin altındaki hayati organları göstermeye başladı. İlk başta dehşet verici görünen resimleri, ölümü yansıtan cesur fırça darbelerini yakalayarak bir manada hayatı kutlayan ve ölümlüğümüzün kaçınılmaz gerçekliğini gösteren eserlere dönüştü.

​Boston’da yaşayan ve New York’un hareketli sanat camiasından uzakta kalmayı seçen Bloom, en nihayetinde Amerikan sanat hareketinin dev isimlerinin gölgesi altında kaldı ve “entelektüel temeli olmayan duygusal katarsis” olarak tanımladığı soyut ekspresyonizmi reddetmeye devam etti. 

0
2616
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage