14 KASIM, CUMARTESİ, 2020

Hollanda Müzelerinden Van Gogh Veri Tabanı

Amsterdam’da bulunan Van Gogh Müzesi ile Otterlo’da yer alan ve ülkedeki en büyük ikinci Van Gogh koleksiyonuna sahip Kröller-Müller Müzesi, gerçekleştirdikleri Van Gogh Worldwide veri tabanı projesi iş birliğiyle Hollanda müzelerinin koleksiyonlarında bulunan toplam 1.000’den fazla Van Gogh eserini çevrim içi erişime açtı.

Covid-19 vaka sayılarının artması nedeniyle yeniden bir kapanmaya giden Hollanda’da Van Gogh Müzesi ve Kröller-Müller Müzesi ziyaretçilerini çevrim içi olarak ağırlamaya karar verdi. 5 Kasım Perşembe günü Van Gogh Worldwide ismiyle başlatılan veri tabanı iş birliği RKD – Hollanda Sanat Tarihi Enstitüsü ile Hollanda Kültür Mirası Ajansı Kültürel Miras Laboratuvarı ile gerçekleştirildi. Van Gogh’un üzerinde çalıştığı eskizleri ve tablolarından oluşan 1.000’den fazla eserinden oluşan devasa veri tabanı iş birliğinde Groninger Müzesi, Rijksmuseum, Boijmans Van Beuningen Müzesi de yer alıyor. Şu ana kadar derlenen veri tabanında Van Gogh’un işçi sınıfına odaklanan ilk resim ve çizimlerinden daha ileriki dönemlerinde karşılaştığımız manzara resimlerine kadar birçok eseri bulunuyor. Oluşturulan veri tabanında kullanıcılar eserlerin arkasına bakabiliyor, aynı zamanda restorasyon raporlarını ve potansiyel hasarlar gibi teknik bilgilere de ulaşabiliyor. Bazı durumlarda Van Gogh’un aile üyeleri ve diğer sanatçılarla yapmış olduğu yazışmalarla ilgili alıntılar da yer alıyor.

​Şimdiye kadar Van Gogh Müzesi, Kröller-Müller Müzesi, Groninger Müzesi, Rijksmuseum, Boijmans Van Beuningen Müzesi’nin katıldığı ve Van Gogh’un üretimlerinin yaklaşık yarısını görme fırsatı sunan veri tabanına buradan ulaşabilirsiniz.

​Kaynak: ARTNews

0
2271
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle