14 NİSAN, SALI, 2020

Halil Altındere Substance 100 Listesine Seçildi

New York merkezli Collecteurs’ın (The Collective Museum of Private Collections) sosyal, çevresel ve politik değişimi teşvik etmekten korkmayan, “dünyanın en vicdanlı bireylerini ve kolektiflerini içeren” yıllık listesi SUBSTANCE 100 açıklandı. Bu yılki listede Türkiye’den de bir isim yer aldı. Solo ve kolektif çalışmalarında politik, sosyal ve kültürel kodlar üzerine eğilen Halil Altındere, organizasyon tarafından yılın en etkili isimlerinden biri olarak ilan edildi.

Collecteurs, her yıl düzenli olarak yayımladığı SUBSTANCE 100 listesinde yılın öne çıkan olay ve kişilerine değiniyor. Bu yıl Türkiye’den yurt içi ve dışındaki çalışmalarıyla ön plana çıkan Halil Altındere’nin de olduğu listede Nan Goldin, Hito Steyerl ve Kara Walker gibi sanatçılar yer alıyor. Dünyanın küresel anlamda zor bir süreçten geçtiği belirtilen listede bu yıl Alexandra Ocasio-Cortez, Greta Thunberg ve sağlık uzmanları gibi sanat dünyası dışından kişiler de bulunuyor. Gücün kendisi yerine değişimin gücüne odaklanan SUBSTANCE 100, bu yılki çalışmasında “21. yüzyılda sanatın amacı nedir?” sorusunun cevabını arıyor.

​Dünyanın en etkili 100 sanatçısından biri olarak gösterilen Halil Altındere, solo ve kolektif çalışmalarında baskıcı sistemlere karşı direnişi konu etmesiyle tanınıyor. İlgilendiği meseleleri ilk elden deneyime sahip insanlarla çalışarak ve kendisini bir aracı hâline getirerek anlatmayı seçen Altındere, böylelikle herkesi kapsayan bir kimlik ve hafıza yaratmayı amaçlıyor. Türkiye çağdaş sanatını şekillendiren isimlerden biri olan sanatçı; üretimleri sırasında balerinler, sokak satıcıları, opera & hip hop sanatçıları, rehberler, polisler, mimarlar gibi birçok farklı kesimden insanla doğrudan temas kuruyor.

0
1458
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage