26 HAZİRAN, CUMA, 2020

Enola Holmes Filmi Davalık Oldu

Sir Arthur Conan Doyle’un mirasçıları Netflix’i yeni filmi Enola Holmes nedeniyle dava etti.

Sir Arthur Conan Doyle mirasçıları ile yayın ve sinema endüstrisi arasındaki kriz giderek büyüyor. Daha önce Doyle’un bazı eserlerinin kendilerinden izin alınmadan sinemaya uyarlandığı öne süren aile, şimdi de Netflix’in Enola Holmes projesi için yeni bir davaya hazırlanıyor. Aile, miras haklarının ihlal edildiğini ve bu nedenle filmin yayımlanmaması gerektiğini ifade ediyor. Ailenin savunması merkezinde ise Elona Holmes ile ilgili metinlerin Doyle’un en büyük oğlunun ölümünün ardından, Birinci Dünya Savaşı’nı takip eden 1923 ve 1927 yılları arasında yazılması yer alıyor. Aile aynı zamanda Legendary Pictures, Penguin Random House, Springer, Thorne ve yönetmen Harry Bradbeer’a da telif davası açtı. Telif hakkı ihlalinin, korunan Sherlock Holmes hikâyelerindeki orijinal yaratıcı ifadenin izinsiz kopyalanmasından kaynaklandığı söylendi.

Öte taraftan Netflix, Enola Holmes konusunda Sir Arthur Conan Doyle mirasçılarıyla aralarında herhangi bir sorun olmadığını belirtiyor. Netflix’in savunmasının odak noktasını ise 2014 yılında bir İngiliz mahkemesinin verdiği karar yer alıyor. Mirasçılar tarafından büyük bir üzüntüyle karşılanan davaya göre, Doyle’un 1923’ten önce yazdığı kitaplar kamu malı olarak kabul ediliyor ve üzerlerinde herhangi bir telif bulunmuyor.

Nancy Springer’ın aynı isimli kitap serisinden uyarlanan, başrolünde Stranger Things’in yıldız ismi Millie Bobby Brown’ın yer aldığı Enola Holmes, Sherlock Holmes’un en az kendisi kadar meşhur kız kardeşinin hikâyesini izleyicilerle buluşturacak. Springer’ın Doyle’un 10 farklı metninden yola çıkarak yazdığı kitap, okurlara oldukça zeki bir kadın dedektif örneği sunuyor.

​Filmin oyuncu kadrosunda Millie Bobby Brown ile birlikte Henry Cavill, Helena Bonham Carter, Sam Claflin, Fiona Shaw ve Adeel Akhtar gibi önemli isimler yer alıyor.

0
6209
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage