24 EKİM, CUMARTESİ, 2020

Çocukluk Okumalarına Çoklu Pozlamayla Dönüş

Güney Kaliforniyalı fotoğraf sanatçısı Ellen Cantor, tanıdık objelerle dolu hatıralar üzerine düşündüğü fotoğraf serileri yaratıyor. Bunlardan biri de çoklu pozlamayla belgelediği çocuk kitapları koleksiyonunun yer aldığı “Prior Pleasures” başlıklı serisi.

Seride yer alan her bir kitap siyah bir fon üzerinde kapağı, sayfaları, resimleri ve son sayfasına kadar çoklu çekimle bir araya getiriliyor. Cantor, bu fotoğraflarının ilhamını fotoğrafçı Abelardo Morell’in camera obscura (karanlık oda) işlerinden aldığını ve “fotoğrafik gerçek mitini ve çocukluk simgelerini yeni bir bakış açısıyla keşfettiğini” söylüyor. Sanatçı, bu serideki asıl amacını e-kitapların artmasıyla kaybolmaya yüz tutan dokunsal bir deneyim olan kitabın sayfaları içinde kendini kaybetmenin zevkini tekrar yakalamaya çalışmak olarak açıklıyor.

Sanatçı çalışmalarını şu ifadelerle tanımlıyor: “Fotoğraflarım, zaman, kayıp ve hatırlarla ilgili. Bir sanatçı olarak, hayatın nasıl ilerlediğini ve sonunda nasıl kaybolduğunu anlamaya çalışıyorum. Bugünü zenginleştirmek için geçmişin eserlerini belgeliyorum. Hafızanın damıtılmasını ve kalıcılığını keşfetmek için aile fotoğraf albümünü ve kişisel geçmişi olan nesneleri yeniden tasarlamakla ilgileniyorum.”

“Prior Pleasures” serisi en son 2019 baharında West Hollywood Library'de sergilendi. Cantor'un anılarla dolu fotoğraflarının daha fazlasını web sitesinde keşfedebilirsiniz.

Kaynak: Colossal

0
906
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage