
Birleşik Krallık’ın en büyük sanat ödülü olan Artes Mundi Ödülleri koronavirüs salgını nedeniyle gelecek yıla ertelendi. Ertelemeye gerekçe olarak toplum sağlığını tehdit eden şartlar, eser ve sanatçıların seyahat zorluğu gösterildi.
40.000 sterlinlik maddi değeriyle Birleşik Krallık’ın en büyük sanat ödülü olan Artes Mundi, pandemi nedeniyle bu yıl ödüle bir ara verildiğini, sanatseverlerle gelecek yıl yeniden buluşulacağını duyurdu. Orijinal planlamaya göre bu yılın Ekim ayında bienal sergisi ve ödül töreniyle izleyicilerle buluşması planlanan Artes Mundi’nin yeni öngörüler ekseninde gelecek yıl 13 Şubat 2021 ile 6 Haziran 2021 tarihleri arasında Cardiff, Galler’de gerçekleştirileceği açıklandı.
Birçok farklı kültür ve coğrafyadan sanatçının başvurduğu Artes Mundi Ödülleri’nin bu yılki finaline kalan isimler ise şöyle:
Firelei Báez (Dominik Cumhuriyeti), Dineo Seshee Bopape (Güney Afrika), Meiro Koizumi (Japonya), Beatriz Santiago Muñoz (Porto Riko), Prabhakar Pachpute (Hindistan) ve Carrie Mae Weems (ABD)
Artes Mundi Awards’ı kazanan isim, her yıl düzenlenen bienal sergisinin ardından gerçekleştirilen törende açıklanıyor.
Konuyla ilgili Artes Mundi komitesinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Dünyanın her yerinden sanatçıların eserlerini göndermesi gereken uluslararası bir sanat ödülü olarak, bu yıl dünya çapında yaşanan salgın nedeniyle zor günler yaşıyoruz ve sanatçılarla iletişime geçmekte zorlanıyoruz. Bu sadece çizimlerini doğrudan galerinin duvarlarında gerçekleştiren Hintli sanatçı Prabhakar Pachpute için değil, ödüle katılacak herkes için ciddi sorunlara neden oldu. Bu şartlarda ödüle değer görülen isimlerin Cardiff’te olması mümkün değil.”
Kaynak: The Art Newspaper