25 MAYIS, CUMA, 2018

“Siyah Beyazı Daha Cesur Buluyorum”

Teksaslı dream pop, shoegaze grubu Cigarettes After Sex, geçtiğimiz haftalarda üç gün üst üste konserleriyle Salon İKSV’de sahne aldı. Oldukça yoğun bir ilgi ile karşılaşan grubun solisti ve de kurucusu olan Greg Gonzalez ile bir araya gelip, albümlerinin yaratım süreçleri, siyah beyaz konseptlerinin detayları, ilham kaynakları, şarkılarının hikâyeleri ve yeni şarkıların ne zaman yayımlanacağı üzerine konuştuk.

“Siyah Beyazı Daha Cesur Buluyorum”

Nothing’s Gonna Hurt You Baby şarkısıyla büyük ilgi gören Cigarettes After Sex, dikkat çeken androjen vokali Greg Gonzalez’in 2008’de üniversitede kendi kendine sesler denemesiyle ortaya çıktı. Grup, 80’lerin Reo Speedwagon hiti Keep on Loving You şarkısına 2015’te getirdiği yorumla dünya çapında merak edilen bir topluluk hâine geldi. Kendi adlarını taşıyan ilk albümlerini ise geçtiğimiz yıl yayımladılar. Grubun tarzını, özellikle Beach House'un yorgun, doymuş gitar çizgilerinde, içinden çıkılmaz bir rüya hâli tanımlıyor. Genellikle siyah beyaz fotoğraflarla farklı bir imaj oluşturan grubun şarkıları, dinleyenleri karanlığın içindeki sürpriz duygu durumlarına sürüklüyor.

Cigarettes After Sex, müzik serüvenine El Paso’daki Teksas Üniversitesi’nin merdiven boşluğunda ilk kayıtlarını yaparak başladı. Bu sürecin detaylarından söz edebilir misiniz?

Aslında ilk LP'yi yapma şeklimize çok benziyordu. O zamanlar şimdi grubun üyeleri olan bir grup insandık ve bir gecede üniversitedeki müzik binasının merdiven boşluğunda tüm enstrümanları kurduk. Merdivenlerin doğal ekolu akustiğinden faydalanmak için bir grup mikrofon da hazırladık ve her şarkıyı tamamen canlı olarak kaydetmeye başladık. 

Uzun zamandır şarkılarınızı dinliyoruz, 2017'de kendi albümünüzü yayımladınız. Kendi adınızı taşıyan Cigarettes After Sex albümü nasıl oluştu?

2015 yılının Mayıs ayında, Brooklyn'de bir prova sırasında Affection ve Keep On Loving You şarkılarını kaydettik. Bu iki kaydın o kadar iyi bir şekilde ortaya çıktığını düşündük ki tüm albümü aynı şekilde ve aynı odada kaydetmeye karar verdik. Aralık ayı başında üç gece aralıksız çalışarak albümün çoğunu tamamladık. Daha önce yaptığım vokalleri yeniden canlı olarak kaydettik ve sonrasında akustik gitar ve tefleri ekledik.

2015'te Reo Speedwagon'un hit şarkısı Keep on Loving You’ya cover yaptınız. Bu şarkıyı müzikal olarak ele almaya nasıl karar verdiniz?

Geçen yılar içinde o şarkıya sebebini bilmediğim bir şekilde kayıtsız kaldıktan sonra, 2015'te aşık oldum. Genellikle gitarda beğendiğim şarkıları çalıp söylerim ve bu şarkıyı yavaş bir ritimde çaldığımda beni oldukça umutsuz hissettirdi ve ona böyle bir cover yapmaya karar verdim. 

Neredeyse tüm şarkılarınız çok popüler ama ben özellikle Nothing's Gonna Hurt You Baby şarkısının hikayesini duymak istiyorum.

İlk EP’yi kaydetmeye başladığım o günlerde, birkaç saat içinde Nothing'in Gonna Hurt You Baby’yi yazdım. Kız arkadaşımla duygusal olarak zor bir dönemden geçiyorduk ve birlikte pozitif bir şey hissetmek için beraber olduğumuz bazı tatlı anları hatırlamak istedim. Şarkıdaki tüm imajinasyonlar birlikte geçirdiğimiz zamanlara ait.

Çok merak ediyorum, neden genellikle siyah beyaz bir konseptiniz var?

Siyah beyazı daha cesur buluyorum. Çok çarpıcı ve güçlü bir yanı var, bizim müziğimize de yakıştığını hissediyorum. Aynı zamanda siyah-beyazın, rüya gibi bir etki yarattığını düşünüyorum çünkü sizi gerçek yaşamda gördüğünüz şeylerden daima ayırıyor.

Hipnotik, yalnız, karamsar ve rüya hislerini uyandıran bir müziğiniz var. Kendi müziğinizi ve de iyi bir müziği nasıl tanımlıyorsunuz? Müziğinizi dinlerken neler hissetmeliyiz?

Bunu söylemeniz gerçekten çok hoş. Müziğimizi biraz aşk şarkıları biraz da yavaş romantik şarkılar olarak tanımlayabilirim. Müziğimizin dinleyicilerimize bir şekilde yardımcı olmasını veya iyi hissettirmesini istiyorum.

Şarkılarınız fazlasıyla duygu dolu. Peki bir şarkıyı yapmaya başladığınızda size neler ilham veriyor? Bir de bu günlerde kimleri dinliyorsunuz?

Şarkıların ilhamı genellikle sahip olduğum özel anılardan geliyor. Aklımdaki, hafızamdaki görüntüyü yakalayıp, yansıtabileceğim şarkılar yazmaya çalışıyorum. Son zamanlarda birçok klasik gitar müziği dinliyorum. Ana Vidovic'i çok seviyorum.

Hiç video klip yayımlamadınız. Belirli bir neden var mı yoksa yakında bir video klip paylaşmayı planlıyor musunuz?

Bir müzik videosu yayımlamak için yeterince iyi bir nedenle karşılaşmadık. Bir gün müzikli bir kısa film yapmayı deneyebiliriz belki.

Gelecek projeleriniz arasında neler var?

Bu yaz birkaç yeni şarkı yayımlamalıyız ve her şey yolunda giderse ertesi sene yeni bir albüm yayımlamayı umuyoruz.

0
10652
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage