15 NİSAN, PERŞEMBE, 2021

x-ist’in “Kesişme” Serisinin 6. Edisyonu İzleyiciyle Buluşuyor

x-ist’in “Kesişme” başlıklı genç yetenekleri bir araya getirdiği keşif serisinin 6. edisyonu 22 Nisan’da sanatseverlerle buluşuyor. x-ist’in 2004 yılında kuruluş amacı olan, genç sanatçıların evrensel fikre dayalı eser üretimini destekleme misyonu temellendiren “Kesişme” serisinin bu edisyonunda Burak Dak, Gökhan Gökseven ve Metin Alper Kurt’un sergiye özel hazırladıkları eserleri yer alıyor.

Sergide bulunan eserlerindeki metaforik söylemi birçok imgenin bir araya gelerek yeni bir form yaratması üzerine kurgulayan Burak Dak’ın mitlerden ve folklardan yola çıkarak kullandığı semboller amorf bedenlere dönüşüyor ve yarı insan, yarı hayvan mitolojik karakterlerden ilham alıyor. Sanatçı kâğıt üzerine kurşunkalem, akrilik, guaj, toz pastel ve kuru boya kullandığı resimlerinde geçmişiyle ve kendi gerçekliğiyle yüzleşemeyen insanların iç huzuru arayışında yöneldikleri maneviyatın çözüm arayışında en temel engel olmasını ele alıyor.

Eserleri isimsiz ve belirsiz hikayeler içeren bir serinin parçalarından oluşan Gökhan Gökseven’in anlamını dinginlikte arayan yağlıboyalarına guaj ve mürekkep kullandığı desenler eşlik ediyor. Gökseven sessiz resimler yaratma fikrinden yola çıkıyor ve kompozisyonlarının belirleyicisi olarak gizem, ürperti, kaybolan, özlem, teslimiyet, yok oluş ve sıcaklık gibi kavramlardan yararlanıyor.

“Kesişme VI”da Metin Alper Kurt işlevsel nesnelerin deformasyonlara açık yapılarını ve işlevinden bir anda kopmaya açık hallerini dondurarak başka bir dönüşümün önüne geçmeyi hedeflediği serisi ile yer alıyor. Zamanı ve formu anda sabitlemek adına kullandığı malzeme olan mermerin içini boşaltması Kurt’a odağına aldığı objenin işlevsel yapısını tamamen ortadan kaldırarak varlığını yeni bir temel üzerinden sürdürme fırsatı veriyor.

​“Kesişme VI” başlıklı sergi 22 Nisan - 12 Haziran tarihleri arasında x-ist’de görülebilir.

Künye:
1- Gökhan Gökseven, "Bonding", Keten üzerine yağlı boya, 57 x 68 cm, 2019
2- Burak Dak, "Sakal Perdesi", Kağıt üzerine kurşun kalem, akrilik, guaj,toz pastel ve kuru boya, 100 x 70 cm, 2020
​3- Metin Alper Kurt, "İsimsiz", Mermer, h: 30,5 x 21 x 14,5 cm, 2021

0
1670
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage