08 NİSAN, PERŞEMBE, 2021

Video Sanatına Çoğulcu Bir Gözle Bakmak: “Karşı Bir Şey / Anti-something”

Barın Han, “Karşı Bir Şey / Anti-something” sergisi ve konuşmaları ile Türkiye’nin genelinde aynı anda düzenlenecek ve video sanatını mercek altına alan eş zamanlı etkinlikler bütünü olan SENKRON’a katılıyor. 15 - 30 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek sergi ve konuşmaların küratörlüğünü Ozan Atalan üstleniyor.

“Karşı Bir Şey / Anti-something” başlıklı sergide Endam Nihan (TR/ABD), Jon Perez (ABD), Selma Selman (Bosna Hersek/ABD), Chongha Peter Lee (Güney Kore/ABD), Eli Show (ABD), Attila Yakınol (TR), Ozan Atalan (TR), Eda Sütunç (TR) ve Viktor Brim’in (Rusya/Almanya) eserleri yer alıyor. Yaşadığımız dönemin çağdaş sorunları olan ekonomik ve politik çalkantılar, biyolojik güvenliğin belirsizliği, küresel iklim krizi, toplumsal cinsiyet ve kimlik meseleleri gibi konulara değinen sergideki sanatçıların ortak noktası ise insan eylemlerine meşruiyet veren rasyonel aklın sınırlarını sorgulamak ve gerçek olandan uzaklaşılmasını da meşru kılan bu aklı eleştirmek oluyor. Sergideki ‘manasız’ ve yer yer gülünç dil, içinde bulunduğumuz kriz dönemine hakim mantığı temsiliyetten uzak; hakikati örten insan yapımı gerçeklikleri açığa vuracak şekilde ve anlamın/anlamsızlığın sınırlarını sorgulamak için kullanılıyor. Eserlerin yanı sıra katılımcı sanatçıların pratikleri ve video sanatına bakışlarına dair konuşmalar da yapılacak.

Türkiye, Bosna Hersek, Güney Kore, Rusya, Almanya ve ABD’den sanatçıları bir araya getirerek video sanatına çoğulcu bir göz ile bakmayı amaçlayan sergi, video gösterimi, hayatın pandemiyle birlikte distopik bir filme benze(til)mesinden yola çıkarak anti-mimesis kavramına odaklanıyor. Kökeni itibariyle “karşı veya yerine” gibi anlamları olan, serginin başlığındaki “anti” kelimesi de mimesise alternatif ve hayatımızdaki gerçekliklere alternatif algılar arayışından geliyor.

​İKSV, DEPO, Kasa Galeri, Amber Platform, Pasaj, NFG Hukuk ve Danışmanlık Ofisi ve Barın Ailesi katkılarıyla hayata geçirilen “Karşı Bir Şey / Anti-something” sergisi 15 Nisan - 30 Nisan tarihleri arasında Barın Han’ın 2. ve 3. katlarında ziyaret edilebilir.

0
1954
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage