19 NİSAN, PAZARTESİ, 2021

“Türler Arası” Sergisi ArtOda’da

Müze Evliyagil bünyesinde kısa süreli sergi ve projelerin de gerçekleştiği ArtOda, “Türler Arası” başlıklı sergiyi sanatseverlerle buluşturuyor.

Küratörlüğünü Büşra Kaya’nın üstlendiği sergide Asya Tok, Ayça Ceylan, İrem Hasçiftçi, Melisa Kılıç, Sadık Arı ve Seda Gazioğlu’nun eserleri yer alıyor. Bu altı sanatçı beden politikaları, ekoloji, ekofeminizmi ve ‘türler arası’ gelişen beden endüstrisini farklı disiplinlerdeki üretimleri üzerinden sorguluyor.

Sanatçılar sergi metninde şu sözlere yer veriyor:

“Yüzlerce yıldır felsefenin sorguladığı konulardan biri olan ‘hayvan’ meselesi çeşitli sorulara gebe olmuştur. Günümüzde bu tartışmalar, toplumsal hareketlerin kemikleşen parçaları olma yolunda ilerlemektedir. İnsan merkezci bakış açısından sıyrılarak, günlük hayattan yakalanan enstantanelerle türler arasında kurulan metabolik uçurumu gözlemlemek mümkündür. Bu harmonik bağlama, sadece insan dışı hayvanları koyarak eksik bir denkleme girmek yerine biyolojik kapsamı geniş tutarak toprağın, suyun yaşattığı diğer türlere de perdeleri aralayarak bakmalıyız. Görünenler gerçek ve altıncı kitlesel yok oluşun eşiğindeyiz. 

Ekosisteme yabancılaşan, evini kaybeden aslında hepimiziz. Bir yanılsamadan ibaret olan insan hegemonyasının kurduğu toplumsal dinamikler yarattığı gerilimler ile meta fetişizmini normal ilan etmektedir. Sezgisel olarak yaptığımız/yapmadığımız bu tercihler, kalıtımsal olarak afişe edilip ardından kenara itilerek sürecin tıkanmasına yol açar. Farkında olarak/olmayarak günlük hayat parçaları içerisinde doğaya ve kendimize ötekileştiğimiz bu metodolojiye sıkıca sarılıp davranışlarımızın bedelini es geçmekteyiz.

Sürdürülebilirliği düşünülmeden verilen en ufak karar başka bir canlı türünün topyekûn yok oluşuna kadar uzanabilir. Kolları kocaman ırmağın endüstriyel kullanım için tek tek uzuvlarını kesip atmakla, kobay olarak nitelendirilmiş bir tavşanın sistematik şekilde işkenceye uğraması temelde aynı sorunun göstergeleri olabilir. 

Yapıyorum-ediyorum, en ufak bir hareketin yarattığı sirkülasyonu idrak edebiliyor muyum?”

“Türler Arası” başlıklı sergi 22 Mayıs tarihine kadar Ankara’da Müze Evliyagil ArtOda’da görülebilir.

Künye:
1- Sadık Arı, İsimsiz, 2013, Kağıt Üzerine Mürekkep, 24x33cm
​2- Melisa Kılıç, Movere, 2021 Keten bez üzerine bitki özsuyu baskı, 10 adet, 20x30cm

0
1933
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage