24 HAZİRAN, ÇARŞAMBA, 2020

Tarihin Gölgesinde Kalanlar Açığa Çıkıyor: Ödül

Cyril Gély’nin tarihle, vicdanla, insanlıkla boğuşan iki bilim insanının gerçekle yüzleşmesinin romanı Ödül, Esma Fethiye Güçlü’nün çevirisiyle, Timaş Yayınları’ndan çıktı.

Gély, tiyatrodan gelen ustalığını bu hikâyedeki diyaloglar üzerinden gösteriyor. Gerçek olaylara dayanan bu roman Avusturyalı fizikçi Lise Meitner ve Alman kimyager Otto Hahn’ın Stockholm’deki bir otelde geçmişleriyle yüzleşmelerini konu ediniyor. II. Dünya Savaşı atmosferi, Yahudi olmak, kadın olmak, bilim insanlarının olayların yaşandığı dönemde karşılaştığı zorluklar gibi konuları ele alıyor.

​10 Aralık 1946’da Stockholm’deki Grand Hotel’de Otto Hahn, Kimya alanında layık görüldüğü Nobel Ödülü’nü almak üzere bekliyor. Törene sadece birkaç saat kalmış. Ve o sırada Lise Meitner beliriyor süitinde: Otuz yılı aşkın bir süredir birlikte çalıştığı eski dostu, meslektaşı, tecrübeli bir bilim insanı. Fakat Lise, Otto’yu tebrik etmek için orada bulunmuyor. Onun meselesi geçmiş ve dolayısıyla gelecek. Lise sadece hesaplaşmak istiyor. Ömrünü adadığı işin hayattaki karşılığıyla yüzleşmek…

0
1737
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage