27 EKİM, SALI, 2020

Sonsuzluğa Taşınma Telaşı

Bozlu Art Project, 27 Ekim ile 26 Aralık 2020 tarihleri arasında “Hâlâ Hayattayım” / “I Am Still Alive” başlıklı karma sergi ile sanatseverlerle buluşacak. Küratörlüğünü Özlem İnay Erten’in üstlendiği sergi, yüzyıllar boyunca sanatçının varlığının izi sayılan otoporte temasından hareketle, sonlu bir varlık olduğunu bilen insanoğlunun yaşamı boyunca süren var-kalma çabasını (conatus) günümüz perspektifinden sorguluyor.

Adını Japon sanatçı On Kawara’nın 1970 yılında tanıdıklarına göndermeye başladığı “I Am Still Alive” başlıklı 900 telgraflık seriden alan sergi, içerdiği otoportrelerle kendisine özel bir yer ediniyor. Sergi, bu kapsamda Kerem Ağralı, Ali Alışır, İlgen Arzık, Sinan Demirtaş, Evren Erol, Tülay İçöz, Kazım Karakaya, Meliha Sözeri ve Gamze Taşdan tarafından üretilen eserleri bir araya getirirken sanat tarihinin bu kadim meselesini de enine boyuna masaya yatırıyor.

Öte taraftan ilhamını ünlü ressam Edvard Munch’un 1919 tarihli İspanyol Gribi ile Otoportre ve İspanyol Gribi’nden Sonra Otoportre isimli resimlerinden alan “Hâlâ Hayattayım” / “I Am Still Alive” sergisi, âdeta bir sanatçının var olma çabasını gözler önüne seriyor. Munch, yaşandığı dönemde milyonlarca insanın ölümüne neden olan İspanyol gribine yakalandıktan sonra resmettiği otoportrelerinde hastalık sürecini, gelecek kaygısını ve ölüm-kalım mücadelesini eserlerine taşıyor ve geçirdiği sinirsel süreci her anlamda daha da görünür kılıyor.

Serginin küratörü Özlem İnay Erten, serginin ortaya çıkış sürecini şu sözlerle ifade ediyor: 

“Tarih boyunca sanatçılar için “Ben buradaydım, yaşadım,” demenin, hayatta var olduğuna dair bir “iz” bırakmanın tezahürü sayılan otoportre temasından yola çıkmamızın özünde toplumsal ve bireysel olarak yaşadığımız Covid 19 pandemi travmasının etkisinin, tanıklığının sanatçının bedeni, kendi imgesi üzerinden yeniden yorumlaması fikri yatıyor. İnsanlığın başına ender gelen bir salgınla karşı karşıya kalıp evlerimize çekildiğimiz pandemi sürecinde kendimizle yüzleştiğimiz kadar çevremizle olan ilişkilerimizle ve belki de dünyamızın sonunu getirecek çevresel sorunlar ile de yüzleştik. Bu içe bakış ve yüzleşme hali varoluşumuza dair yeni bir “ben” yarattı, şimdi bu yeni “ben”i tanımlama zamanı diyorum. Tüm yaşadıklarımız benliğimizi ne denli parçalasa da ondan yine anlamlı bir bütün yaratmanın ve hayatta kalmanın yollarını arıyoruz. Hâlâ yaşadığımız belirsizlik duygusunun verdiği kaygılar, hayal gücümüzü nasıl kışkırtacak ve tüm dünya ile birlikte hissettiğimiz tarifi çok zor bu duygulara en çok tanıdığımızı sandığımız kendi bedenimiz üzerinden nasıl bir bakış sunacağız gibi sorulardan hareketle bu sergiyi oluşturduk.” 

​“Hâlâ Hayattayım / I Am Still Alive” isimli sergi, 27 Ekim 2020 tarihinden itibaren Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda görülebilir. 

0
5437
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage