26 TEMMUZ, PAZAR, 2020

Son Göç Dalgası Dünyayı Nasıl Tümüyle Değiştirdi?

Marc Engelhardt’ın dünyanın çeşitli köşelerinde çalışan yirmi altı Alman muhabirinin temasa geçebildikleri sığınmacılarla yaptıkları röportajları derlediği kitabı Sığınmacı Devrimi – Son Göç Dalgası Dünyayı Nasıl Tümüyle Değiştirdi?, İlknur Aka’nın çevirisiyle, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı.

Günümüzde Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre bütün dünyada yaklaşık 65 milyon sığınmacı var. Yani bu demek oluyor ki dünyada her 100 kişiden biri sığınmacı. Sığınmacı olarak tanımlanan bu insanlar artık yalnızca baskı, terör, zulüm ve iç savaştan değil elverişsiz ekonomik koşullardan, ekolojik felaketlerden de kaçıyorlar.

Sığınmacı Devrimi, Kenya’dan Avustralya’ya, İsrail’den Etiyopya’ya kadar geniş bir coğrafyada mülteci kamplarında bekletilen, yerleştikleri veya sığındıkları ülkeye uyum sağlamaya çalışan, kaçışları sırasında yakınlarını kaybetmiş veya sakatlanmış insanların iç burkan öykülerini bir araya getiriyor. Bu öyküleri kuşatan genel politik ve sosyolojik bağlama da değinilen kitabı benzerlerinden farklı ve özgün kılan yön ise Avrupa merkezli “mülteci krizi” söylemini yıkarak yerine değişimi merkeze alan, yenilikçi, duyarlı ve hümanist bir bakış açısı getirmeye çalışması.

0
1777
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage