20 MART, CUMA, 2020

Shirley Jackson’ın Karanlık Öyküleri: Piyango

Shirley Jackson’ın karamsar, karanlık ve karanlığıyla büyüleyen dünyasının, dünyamızın kapılarını araladığı öykülerinden oluşan Piyango ve Diğer Öyküler, Berrak Göçer’in çevirisiyle, Siren Yayınları tarafından yayımlandı.

Jackson’ın “Piyango” öyküsü ilk kez The New Yorker dergisinde yayımlandı. Dergiye rekor sayıda okur mektubu gelmesine yol açt ve kışkırtıcı unsurları olduğu gerekçesiyle pek çok yerde yasaklandı. Gündelik hayatın içinde gizli, olağanlaşmış şiddet, kitlelerin zalimliğe yatkınlığı ve bireysel zihnin kırılganlığı gibi temalar, Jackson’ın yazınında sık sık ve ustaca işlenir. Kimi eserlerinin yarattığı şok etkisi ve gözlerden uzak durmaya yönelik tercihinin de katkısıyla hakkında türlü söylenti yürümüş, cadılığa varana değin pek çok yönü olduğu iddia edilmişti.

​Bu kitapta da bir kadın, deli gibi o gün evleneceği adamı arıyor, okunmamış bir mektup, bir ilişkinin en dehşetli yanlarını ortaya çıkarıyor ve mavi takım elbiseli, uzunca boylu bir adam, sinsice sayfalar arasında dolaşıyor… Bu kitap, modern edebiyat tarihine geçmiş en iyi öykülerden biri olarak anılan Piyango’yu çoğunlukla kadın kahramanlara, gündelik yaşamda üzerinde pek durulmayan gerginlik ve teslimiyet anlarına odaklanan diğer Shirley Jackson öyküleriyle bir araya getiriyor.

0
2869
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage