24 KASIM, ÇARŞAMBA, 2021

Rutu Modan’ın Ödüllü Çizgi Romanı “Mülk” Türkçede

İsrailli illüstratör ve çizgi roman sanatçısı Rutu Modan’ın Polonya göçmeni İsrailli Regina Segal'in, oğlunun ölümünün ardından torunu Mica’yla birlikte, 2. Dünya Savaşı’nda kaybedilmiş bir aile mülkünü geri almak için Varşova’ya gitmesini konu alan çizgi romanı Mülk, Doğan Şima’nın çevirisiyle Baobab Yayınları’ndan çıktı.

Regina, doğduğu topraklara döndüğünde unutmak istediği birçok şeyle yüzleşmek zorunda kalır. Geçmişte yaşananlar ve hasıraltı edilen sırlar yavaş yavaş gün yüzüne çıkarken, Mica da Varşova'ya geliş sebeplerinin babaannesinin söylediğinden farklı olduğundan şüphelenmeye başlar. Mülk, en başta oğlunu yeni kaybetmiş bir anne ve babasını yeni kaybetmiş bir kızın yolculuğu anlatılıyor. Babaanne ve torun arasındaki kuşak çatışmasına rağmen ikisini birleştiren ortak duygu yas.

Holokost ve izleri ilk andan itibaren kitabın arka planında yer alırken, Rutu Modan kıvrak mizahının yardımıyla bu hassas konuyu yer yer eleştirel, çok boyutlu bir bakışla ele almayı ustalıkla başarıyor.

​Modan, Mülk’ü oluştururken fotoğraf referanslarından yararlanmış. Kitabın sonunda yer alan listede görüleceği üzere kitaptaki çoğu karakteri canlandırması için gerçek oyunculara, tanıdıklara, hatta çizgi roman dünyasından arkadaşlara başvurulmuş. Sonradan yapılacak çizimlerde kostümlü fotoğraf çekimleri temel alınıyor. Ayrıca Modan'ın arka plan çizimleri için Varşova'da bizzat fotoğraf çekimleri yaptığını da eklemek lazım. Çizimler içinse Fransız-Belçika ekolünde “ligne claire”, yani temiz, net çizgi olarak bilinen bir tekniğe başvuran ve pastel renkler kullanan Rutu Modan, böylece çizgi romanda gereken akıcılığı sağlamış. Yüz ifadelerini ve jestleri vurgulayarak yarattığı çizgi diliyle mizahi anlatım tarzını öne çıkarabilmiş.

0
3810
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage