19 EYLÜL, SALI, 2023

“Portiko Okumaları ve Performansları” Eda Çekil ile Devam Ediyor

Yapı Kredi Galeri’nin bu yaz başlattığı, İstiklal Caddesi’ne açılan ve portiko olarak adlandırılan bina girişinde gerçekleşen kamusal programı “Portiko Okumaları ve Performansları” sanatçı Eda Çekil ile 20 Eylül’de devam ediyor.

Her ay iki kez çarşamba günleri 18:00’de yapılan program, Çekil ile olan bölümü 20 Eylül Çarşamba günü Portiko’da düzenlenecek. Sokak ve bina, kamusal alan ve kurum arasındaki eşikten beslenen “Portiko Okumaları ve Performansları” sanat, bilim, felsefe, psikoloji, antropoloji, ekonomi ve siyaset teorileri, edebiyat, şiir gibi disiplinleri içeriyor. İki ayrı odağı olan program günümüz performans sanatından örnekleri sokakla buluştururken, bir yandan da sesli okumanın ve dikkatle dinlemenin ne anlama geldiğini sorguluyor.

Eda Çekil, sanatçı Mierle Laderman Ukeles’in 1969’da yazdığı Bakım Sanatı Manifestosu’na ithafen Sanat Dünyamız dergisinin 196. sayısında Görsel Notlar serisinde kendi bakım listesini ve notlarını paylaştı. Son olarak “Bakım Haritası” adlı sergisinde kadının ev içine hapsedilen, görünmez kılınan emeğini yansıtmaya odaklanan sanatçı, pratiğinde direniş ve dayanışmayı inceliyor, görünmez olanlara usulca ve sakin bir üslupla yaklaşıyor. Sanatçı Portiko’da Bakım Sanatı Manifestosu’na dair yorumlarını, kendi kısa metnini paylaşacak ve yine Portiko’da kısa bir söyleşide soruları yanıtlayacak.

​Yapı Kredi Kültür Sanat’ın 1945’ten bu yana devam eden yayıncılık geleneğiyle ilişkilenen “Portiko Okumaları ve Performansları”, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan kitapların, cogito, kitap-lık ve Sanat Dünyamız dergilerinin içeriklerinin de yer aldığı çok disiplinli bir yol izliyor. Programın moderatörlüğünü Fisun Yalçınkaya, küratörlüğünü Didem Yazıcı, Burcu Çimen, Fisun Yalçınkaya üstleniyor. İstanbul’un çok dilli bir şehir olduğu göz önünde bulundurularak hazırlanan Portiko’da şehrin eski ya da yeni sakinlerinin izleyici olarak konuk edilmesi hedefleniyor. Portiko, Yapı Kredi Müze, Galeri, YKY Beyoğlu Kitabevi ziyaretçilerini ve caddenin kalabalığı arasındaki insanları gündelik koşuşturmaya kısa bir ara vermeye davet ediyor. Günde yüz binlerce kişinin geçtiği İstiklal Caddesi’nin hareketliliği ve öngörülemez dinamiği arasında sanata ve düşünceye daha çok alan açmaya çağıran bu program, bina mimarisi ve kamusal alanla ilişkiyi temel alıyor. Galeri ve müze dışındaki mekânları kullanan program, beden ve performans üzerinden farklı ses, dil ve düşünceleri bir araya getiriyor. Yapı Kredi Galeri ekibi tarafından hazırlanan program Tarabya Kültür Akademisi’nin iş birliği ile Almanya’dan İstanbul’a misafir sanatçı programıyla gelen kültür çalışanlarını da ağırlayacak.

1. ve 2. fotoğraf: Portiko, ©Koray Şentürk, YKKS için
​3. fotoğraf: Eda Cekil, Portre Fotoğraf,  ©Bora Ulutaş

0
842
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage