27 EKİM, CUMA, 2023

PİLEVNELİ’de İki Yeni Sergi: “Suyla Konuşmak” ve “Kronos ve Kairos”

Tim Kent’in “Kronos ve Kairos” başlıklı kişisel sergisi ile Defne Tesal’ın “Suyla Konuşmak” başlıklı kişisel sergisi 2 Aralık’a kadar PİLEVNELİ Dolapdere’de sanatseverlerle buluşuyor.

Kavramsal ve teknik donanımı sayesinde, kısıtlı görünen tuval alanını kendi sınır tanımayan imgeler dünyasıyla boyutlandıran Tim Kent, tanıdık olanla tekinsiz olan, uygun olanla beklenmedik olan arasında gidip gelerek parçalı, ancak resimsel olarak tutarlı kompozisyonlar inşa ediyor. Her yeni üretimiyle “Sanat tarihiyle oynuyorum” ifadesinin arkasında durabilen sanatçı, yüzlerin bulanıklaştığı, mekân ve zamanın puslanarak buharlaştığı, yakalandığı sanılan detayların yerini belirsizliğe bıraktığı, rüyayla uyanıklık arasında kalan bir anın duygusunu izleyiciye veriyor. Sergide sanki yüzyıllar, sanat akımları, semboller, değişen-dönüşen mekânlar ve zaman yolculuğu yapan figürler fütursuzca geziniyor. Hatta bu kompozisyonların, sanat tarihiyle daha yakın bir ilişki içinde olanlar için bir bulmaca heyecanı uyandırdığını bile söylemek mümkün.

Defne Tesal’ın gündelik ritüellerinin eserleriyle somutlaştığı “Suyla Konuşmak” başlıklı yeni sergisi, daha önceki çalışmalar bütününü de takip ederek birkaç temel jestle üretilen üç farklı serisini izleyiciye sunuyor. Bu eserler, onun fiziksel olarak mümkün olanı zorlamadan, bedeninin çevresinde usulca, sakince gezinerek yaptığı tekrarların hassas detaylarına tanıklık etmemizi, bir süreliğine de olsa onun zamanına yerleşmemizi sağlıyor. Üretiminin başlangıcından bu yana zamanla, anla, geçmişle, gelecekle derdi olan sanatçılardan biri olan Tesal, ritüellerle ve rutinlerle koruduğu kendi zamanında, akışın içinde bir aralık açılıp içinde barınılabilecek, dün-bugün-yarın gibi tanımlardan uzaklaşıp doğanın, bedenin ve zihnin ritmini duyabilecek boşluklar yaratmaya çalışıyor. Eserlerinin genellikle sakin, dingin, akışkan olarak tanımlanmasının ardında, “şey”lerin ritmik birlikteliğine ve düzenli, kümülatif dizilimine yönelik bir tekrarla, malzemeyle birlikte keşfedebileceği yeni alanlar açma dürtüsü yatıyor.

Künye:
1. Tim Kent
​2. Defne Tesal

0
1063
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage