24 HAZİRAN, CUMA, 2022

Pera Film Onur Haftası’nı “Bir Direniş Alanı Olarak Yoldaşlık” ile Kutluyor

Pera Film, Onur Haftası kapsamında farklı coğrafyalardan dört filmi bir araya getiren “Bir Direniş Alanı Olarak Yoldaşlık” başlıklı programı 24 Haziran - 8 Temmuz tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşturuyor.

Birliktelik ve hayata tutunma temalarına odaklanan programda geçtiğimiz yıllarda önemli festivallerde izleyiciyle buluşmuş dört film Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz olarak izlenebilecek. Program, Amerikalı yazar ve kadın hakları savunucusu bell hooks’un “Kendimizi ayakta tutmanın en hayati yollarından biri, direniş topluluklarını, yalnız olmadığımızı bildiğimiz yerleri inşa etmektir.” sözünden hareketle yoldaşlığı bir direniş alanı olarak tanımlıyor. Program kapsamında izleyiciyle buluşacak olan Brezilya, Gürcistan, İtalya ve Şili yapımı filmlerdeki tüm kuir karakterler, içinde yaşadıkları ülke, toplum ve ailelerde kendilerine nefes alma alanları açmaya çalışırken yol arkadaşlığı kurdukları insanlarla baskı ve sıkışmışlığa karşı direniyorlar.

Programın açılış filmi, tutucu Evangelist bir ailede yaşayan biseksüel Daniela’nın hikâyesini anlatan Şili yapımı Asi ve Genç filmi olacak. Film dini eğitim aldığı okuldan atıldıktan sonra ailesinin önerisiyle dini bir kanalda staj yapmaya başlayan Daniela’nın burada Tomas ve Antonia ile ilişki yaşarken, baskı altında daha da güçlenen cinsel arzularını yazdığı blogla yaşıtlarıyla paylaşmasını konu alıyor.

Distopik bir gelecekte, beyni ve hafıza kabiliyetini hedef alan bir virüsün etkisi altındaki São Paulo’da geçen Üç Üzgün Kaplan filmi de program kapsamında izleyiciyle buluşacak. Filmde pandemi ve kontrolden çıkmış kapitalizm tarafından kanı kurutulmuş bu şehirde gezintiye çıkan üç genç, tıpkı kendileri gibi toplumca unutulmuş insanlarla bir araya gelip birbirlerinin ölmüş sevgililerini anıyor, HIV tecrübelerini paylaşıyor, maskeli yüzler için makyaj tavsiyeleri alıyor. Film, dünya prömiyerini yaptığı Berlin Uluslarası Film Festivali’nde “Teddy Ödülleri: En İyi Film” ödülünü kazandı.

Ketevan Kapanadze’nin ilk filmi Odanın Hissi, LGBTİ+’lara yönelik kapsayıcılığıyla ünlü olmayan Gürcistan’da, oyuncularına rahat ve güvenli bir buluşma alanı sağlayan Kutaisi şehrindeki yerel bir kadın futbol kulübünün hikâyesini anlatıyor.

Yönetmen Chiara Bellosi imzalı Salıncak, İtalya’nın güneyinde, tıpkı iç dünyası gibi her şeyin olabileceği ancak hiçbir şeyin olmadığı bir bölgede yaşayan 15 yaşındaki ilgiye muhtaç obez Benedetta’ın kendini keşfetme ve özgürleşme hikâyesini konu alıyor.

“Bir Direniş Olarak Yoldaşlık” başlıklı programı 24 Haziran - 8 Temmuz tarihleri arasında Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz olarak izleyebilirsiniz.

“Bir Direniş Olarak Yoldaşlık” Programı:

24 Haziran Cuma
20.00 Asi ve Genç (90')

25 Haziran Cumartesi
15.00 Odanın Hissi (74')

29 Haziran Çarşamba
19.00 Üç Üzgün Kaplan (86')

1 Temmuz Cuma
19.00 Salıncak (96')
21.00 Asi ve Genç (90')

6 Temmuz Çarşamba
19.00 Odanın Hissi (74')

8 Temmuz Cuma
19.00 Salıncak (96')
​21.00 Üç Üzgün Kaplan (86')

0
1302
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage