19 HAZİRAN, PAZAR, 2022

Özgür Demirci’nin “Vaatler Antolojisi” Sergisi Uzatıldı

PİLOT Galeri’nin sanatseverlerle buluşturduğu Özgür Demirci’nin “Vaatler Antolojisi” başlıklı kişisel sergisi 25 Haziran tarihine kadar uzatıldı. 

Özgür Demirci’nin galerideki ilk kişisel sergisi “Vaatler Antolojisi”, sanatçının son üç yıla yayılan düşünce sürecinin ardından ürettiği video, obje ve yerleştirmeleri bir araya getiriyor. Sanatçının Herkes ve Hiç Kimse başlıklı videosu, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda yer alan hak ve hürriyetlerden bir seçkiyi izleyiciye sunuyor. Demirci’nin sergi kapsamında ürettiği Terk Edilmişler başlıklı çalışmasında, terk edilmiş bir sera içerisinde farklı saksılar, bardaklar, metal kutular içinde kurumak üzere olan farklı bitki çeşitleri yer alıyor. Sanatçı eski bir taş ocağı içinde çekimlerini yaptığı Ritüel başlıklı eserinde siyasi partilerin seçim süreçlerinde sıklıkla tercih ettiği kelimelerden oluşan bir pankart kullanıyor. İnternet sitelerine giriş yapılırken kullanıcının insan olduğunun kanıtlanması için hazırlanan “captcha” kutucuğun seçim süreçlerinde öne çıkan kelimelerle bir araya geldiği Ben Robot Değilim başlıklı çalışma, sergi mekânında konumlanan bilgisayar üzerinden izleyiciyi interaktif biçimde dahil ediyor.

Sanatçının 2016 yılında 1 kuruşları kullanarak ürettiği 2.64 başlıklı çalışmasının bir devamı niteliğinde ürettiği 2.42, TL güncel fiyatlandırma değeri üzerinden 50 kuruşun üretim maliyeti olan 2.42’nin sergi mekânında 50 kuruşlar kullanılarak bir düzenlemesini içeriyor. Demirci mermer tabletlere anayasal hakları kazıdığı Kalım başlıklı çalışmasını, görünmez olanın kalıcılığına atıfta bulunarak üretiyor.

Geçmişte kalan vaatler geleceği ne kadar şekillendirmiştir? Bir toplumu inandırmak ve yönetebilmek adına verilen sözler, çoğu zaman kısa bir ânın temsilinden öteye gidemez. Geçmişin sorgulanmadığı bir gelecek, toplumsal hafızanın yitiminin bir sonucu olarak karşımıza çıkar. Süreci yaratan politik mekanizmanın sorunların çözümü için sarf ettiği sözler, toplum tarafından unutulan ve unutulduğu için de benzer süreçlerin tekrarlandığı bir yapı oluşturur.

​Özgür Demirci’nin “Vaatler Antolojisi” başlıklı kişisel sergisi 25 Haziran’a kadar PİLOT Galeri’de ziyaret edebilirsiniz.

0
1543
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage