31 MAYIS, CUMARTESİ, 2025

Oto Sanayi’de Bir Sanat Dönüşümü: “AOS51”

İstanbul’un kültürel haritasına alternatif bir soluk getirmeyi amaçlayan AOS51, ilk sergisi “KOMPLEKS” ile kapılarını açtı.

“Kariyerleri boyunca sanatı sanat mekanlarının dışına çıkarmaya, demokratikleştirmeye ve şehre dahil etmeye odaklanan işlere öncelik veren ikili ile içinde konumlandığı mahallenin ruhunu yansıtmak isteyen AOS51 ekibinin ortaklık süreci KOMPLEKS sergisinin merkezinde yer alıyor.

Küratör ikilisi sergi sürecini şöyle anlatıyor:

Serginin ismi hem İstanbul’un en önemli sanayi komplekslerinden biri içinde konumlanan bu yeni sanat kompleksine gönderme yapıyor hem de sanatsal süreçlerin kompleksliğini hatırlatıyor. Sanat mekânı kurmanın, bu sanat mekanına kimlik kazandırmanın, sanat ekosisteminin dışında bir yerde bu mekânı konumlandırmanın kompleks süreçleri ilk katmanı oluşturuyor. İkinci katmanda küratörler ile mekân/galeri sahipleri arasındaki ilişkinin ve sanatçılarla küratörler arasında ilişkinin kompleksliği yer alıyor. Sanat mekânı olarak tasarlanmamış bir mekâna sanat yerleştirmenin zorlukları da bu katmana ekleniyor. Üçüncü katmandaysa sanatsal üretim ve küratörlüğün kendi kompleks mekanizmaları oturuyor. Bütün bu katmanlar Atatürk Oto Sanayi’nin kompleks ekosistemi içinde hayat buluyor.

Bu anlamda mekân bir taraftan bu sergiye ilham olurken, bir taraftan da bu ilk sergi mekânı tanımlıyor ve ona yeni bir kimlik kazandırıyor. Serginin oluşum süreci, mekânı içinde konumlandığı mahalleden ayrıştırırken, aynı zamanda bütünleştirme hedefiyle başladı. AOS’un günlük koşturmacası içinde göze çarpmak, ama bunu yaparken bölgenin ritminden uzaklaşmamak amacıyla Furkan ‘Nuka’ Birgün’le yaptığımız bina yüzü çalışması KOMPLEKS sergisinin ilk eserini oluşturdu ve binaya yeni bir kimlik kazandırdı. Yeni bina yüzünün karakteri ve renk skalasından esinlenerek mekânın yeni adı ve logosu oluştu ve AOS51 hem üzerinde taşıdığı sanat eseriyle hem de içinde bulunduğu sokakla kendini birleştirmiş oldu.    

Mekânı dönüştürürken aynı zamanda mekândan beslenmek amacıyla çıktığımız bu yolculukta, sokağa açık olmak ilk hedeflerimizden biri olduğundan, sergi içinde sokak sanatının yer alması kaçınılmazdı. Bu nedenle ilk kattaki sergi için İstanbul’da sokak sanatı denince akla gelen en önemli isimlerden Cins’i davet ettik. Cins bu katı 2023’ten bugüne gelen hem ülkemiz hem dünya için kompleks süreçte ürettiği ve aslında bizim bu sergide yaptığımız gibi, işleri bir yöne doğru zorlamak yerine, kendisini doğaçlamanın götürdüğü yerlere açık tutan bir yaklaşımla geliştirdiği işlerinden bir seçkiyle dolduruyor.

AOS özünde çok katmanlı dev bir tamirhane. İşlevini veya değerini kaybetmiş objelerin yeniden değer kazandığı bir yer. Biz de benzer şekilde geri dönüşüme ve ileri dönüşüme, objeleri ilk üretim amaçları dışında kullanmaya ve değerini kaybetmiş objelere yeniden değer kazandırmaya önem veriyoruz. Bu yaklaşımla objelerle ilişkimize kapitalizmin ve sosyal medyanın dayattığının dışında bir yaklaşımın mümkün olup olmadığını sorguluyoruz. Bu çerçevede, buluntu objelerle de çalışan ve çoğunluğun dekoratif gördüğü seramikleri heykel ve yerleştirmelere dönüştüren Aslı Aydemir’i ikinci katımıza davet ettik. Aydemir burada tüketim toplumuyla, sosyal medyayla, bunların kimi zaman bize unutturduğu çocuklar ve kadınlara karşı şiddet gibi sorunlarla ve her şeye rağmen ayakta tuttuğu umutla dolu bir sergi kurguluyor.

İçinde konumlandığımız ekosistemle kuvvetli bağlar kurmak ve karşılıklı merakla gelişmek isteğimizin en net şekilde ortaya çıktığı sergi ise Çağla Çağlar, Emre Köktaş ve Ci Demi’yi AOS’ta fotoğraf çekimleri yapmaya davet etmemizle oluşan fotoğraf sergimiz. Çağla Çağlar’ın seçkisi işçilerin günlük hayatının tekrara dayalı doğasına ve kişinin bunun farkına vardığı kısa anlara yoğunlaşan bir hikâye anlatırken, Emre Köktaş ve Ci Demi daha ziyade AOS’u dolduran objelere ve mekanlara odaklanıyor. Köktaş, kaotik sanayi sitesinin içinde dingin ve bireysel adacıkları açığa çıkarırken, Ci Demi sanayi coğrafyasının belirleyici elemanlarına dönüşen objeleri fotoğraflıyor. Bu serginin oluşum sürecinin bizi AOS’un ruhuyla ve komşularımızla yakınlaştırdığına ve AOS51’i mahallenin vazgeçilmez bir parçası yapma yolunda önemli bir ilk adım attığına inanıyoruz.”  

“KOMPLEKS” sergisini, 22 Haziran’a kadar çarşamba, cuma ve cumartesi günleri saat 12.00-20.00 arasında Maslak Atatürk Oto Sanayi’de yer alan AOS51’de ziyaret edebilirsiniz.

Künye:
1. Furkan ‘Nuka’ Birgün, mural
2. Aslı Aydemir
3. Çağla Çağla
4. Ci Demi
5. Cins
​6. Emre Köktaş

0
326
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage