08 HAZİRAN, SALI, 2021

Önyargıları Yıkmak Üzerine: “Nefes Almadan”

Gerard van Gemert'in mülteciler, ırkçılık, daha iyi bir yaşam umudu ve sporun birleştirici gücü hakkındaki romanı Nefes Almadan, Mark Janssen’in resimleriyle ve Lale Şimşek Çalışkan’ın çevirisiyle Can Çocuk tarafından yayımlandı.

Spor konulu çocuk kitaplarıyla tanınan Hollandalı yazar Gemert, 10 yaş ve üzeri genç okurlarını önyargıları yıkmak üzerine düşünmeye davet ediyor.

Joey ve arkadaşları sahada maç yaparken, tanımadıkları bir çocuk kenarda oturmuş, onları izlemektedir. Joey onu maça davet edince çocuğun adının Adil olduğunu, sahanın yakınındaki Sığınmacı Merkezi'nde yaşadığını öğrenirler. Çok geçmeden, Adil'in müthiş yetenekli olduğu ortaya çıkar. Fakat Joey'nin arkadaşlarının çoğu Adil'le ilgili önyargılıdır. Çocuğun onlarla vakit geçirmesine ve kendi futbol kulüplerinin altyapısına katılmasına sıcak bakmazlar. Joey, Adil'le arkadaşlık etmeye başlayınca, o ve ailesinin Suriye'den aylar süren yolculukları hakkında daha çok şey öğrenir ve yeni arkadaşının yaşamak zorunda kaldıklarına çok üzülür. Önyargıları yıkmak hiç de kolay olmayacaktır. Fakat Joey, Adil'i takıma kazandırmaya kararlıdır.

“'Bir kez karşıya geçtik mi her şey normale dönecek,' diyordu babası. 'O zaman yeniden bir evimiz olur ve yeniden çalışmaya başlayabilirim. Siz de yine okula gidebilirsiniz.' Adil bunu dört gözle bekliyordu. Yine okula gitmek ve yine normal bir hayat yaşamak... 'Eski evimiz gibi bir ev mi?' diye sordu. 'Belki biraz daha küçük olabilir,' dedi babası omuz silkerek. 'Ama ev evdir.' Adil de onunla aynı fikirdeydi.”

0
1546
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage