25 ARALIK, PAZARTESİ, 2023

NOKS Art Space’ten Yeni Sergi: “Ortak Yalan / Joint Lie”

Meliha Coşkun, İnsel İnal, Orhan Cem Çetin ve Volkan Kızıltunç’un eserlerinden oluşan “Ortak Yalan / Joint Lie” başlıklı sergi 21 Ocak 2024’e kadar NOKS Art Space’in Kadıköy’de yer alan mekânında sanatseverlerle buluşuyor.

“Post truth” kavramından beslenen “Ortak Yalan / Joint Lie” sergisinde sanatçılar izleyicileri muğlak sınırlarda ama derine inerek çok katmanlı bir okumaya davet ediyor. “Post truth”; artık nesnel gerçeklikten insanoğlunu uzaklaştırırken gerçekliğin ne olduğunu sorgulatıyor, manipülasyonu yüceltiyor.

‘Ortak Yalan’: bir itiraf ve farkındalığa çağrı niteliğinde. 21. yüzyıla ilerlerken tüm insanlığı çepeçevre saran bir muğlaklık tartışılan. Bu muğlaklığın özü; adeta büyük bir yalandan beslenmekte. Kaynağı bilinmeyen, kendi özünü belki inkâr eden, muğlak olanın çeperinde gezinen ve bir amip etkisiyle hızla yayılan adeta bir sarmal.

Sergide kuramsal perspektif; derinlikle daha çok tartışılmaya aday ‘post truth’ kavramından beslenmekte. Meliha Coşkun, İnsel İnal, Orhan Cem Çetin ve Volkan Kızıltunç; muğlak sınırlarda ama derine inerek çok katmanlı bir okumaya izleyenleri çağırıyor. Post truth; artık nesnel gerçeklikten insanoğlunu uzaklaştırırken gerçekliğin neliğini sorgulatıyor, manipülasyonu yüceltiyor. Kabul edilebilirliğin sınırlarını zorlarken, yeni dönemdeki söylevler, kitleleri özellikle sosyal ve siyasi olgularla kalıcı olarak dönüştürüyor, değiştiriyor ve kitlesel bir muğlaklığın çeperine sürüklüyor. Kitlesel etkili siyasetin de kaynağı hâline gelen post truth parametreler, aklın ve hakikatin çürümüşlüğünde kitlelerin sahte dünyasını inşa ediyor. Rasyonalizmi tahtından indirerek kitle ruhlarını harekete geçiren ve duygu dünyalarına sirayet eden bu yeni güç; yalancının hükümdarlığını kanıtlarken sözün, hakikatin hükmünü de sona erdiriyor. Bu hükümsüzlük, ortak bir yalanın ortaklığına dönüşen bir kitle ruhunu görünür kılarken hepimizin algısını muğlak bir zanlıya dönüştürüyor.”
Ebru Nalan Sülün

“Ortak Yalan / Joint Lie” başlıklı sergiyi 21 Ocak 2024’e kadar cuma, cumartesi ve pazar günleri 14.00-18.00 saatleri arasında NOKS Art Space’te ziyaret edebilirsiniz.

Adres: Rasimpaşa M. Talimhane Sk. No:19B, Yeldeğirmeni, Kadıköy, İstanbul

Künye:
1. Meliha Coşkun
2. Orhan Cem Çetin, amnesia
3. İnsel İnal
4. Volkan Kızıltunç Time Particle #2

0
746
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage