20 KASIM, CUMARTESİ, 2021

Nocilla Projesi’nin İlk Kitabı “Nocilla Rüyası” Türkçede

Agustín Fernández Mallo’nun post-şiirsel olarak adlandırdığı kavramdan hareketle kaleme aldığı, çağdaş İspanyol edebiyatında bir dönüm noktası olarak görülen “Nocilla Projesi”nin ilk kitabı Nocilla Rüyası, Sena Akalın’ın çevirisiyle HARFA Yayınları’ndan çıktı.

Üç kitaptan oluşan “Nocilla Projesi” okuruna alışılagelmiş bir roman okuma pratiği vaat etmiyor, güvenli sulardan ayrılıp bir edebiyat deneyiminin parçası olmaya davet ediyor. Nocilla Rüyası, İspanyol dilinde yazılmış son on yılın dördüncü en önemli romanı seçildi. Nocilla Rüyası’nı, 2008 ve 2009 yılında yine birçok ödüle layık görülen Nocilla Deneyimi ve Nocilla Labaratuvarı izledi.

Nocilla Rüyası, bağımsız sinemadan kolaja, kavramsal sanattan mimariye, bilgisayar tarihinden romanın çöküşüne dek birçok alana göndermelerle dolu bir fikirler ve imgeler geçidi. Roman, Nevada’nın büyüleyici boşluğunda ilerlerken zaman zaman tekrar boy gösteren - aşka düşkün fahişeler, Meksikalı tır sürücüleri, Çin’li sörfçüler, gezgin eski bir boksör, kendi mikro-vatanlarını ilan etmiş bir takım insan, ıssız bir yerde kaybolmayı uman yasadışı bir göçmen, kendini Borges’e adamış Arjantinli bir mimar… -  eksantrik karakterlerin yaşamlarından kısa kısa fragmanlarla bir hikâyeler ağı örüyor ve çağdaş gerçekliğin portresini sunuyor. 

​“Nevada Çölü’nü boylu boyunca kateden, ABD’nin en ıssız otoyolu U-50’nin ortasında bir kavak ağacı ve dallarından sarkan ayakkabılar… İlk ayakkabıyı kim attıysa sonrasında her gören bu kavağın ve hikâyesinin bir parçası olmak istedi. Ne var ki ayakkabıların bağcıkları, tıpkı bir ağacın yer altına yayılmış kökleri gibi zamanın ve mekânın katmanlarına uzanan birçok yaşamı birbirine bağlarken aynı yalnızlıkta akıp giden bu yaşamlarınsa birbirinden haberleri bile yoktu.”

0
1444
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage