05 ŞUBAT, CUMARTESİ, 2022

Neyi Neden Bilmek İstemeyiz?: “Cehalet Tutkusu”

Filozof, sosyolog ve hukuk teorisyeni Renata Salecl’ın insanlık durumunun daima bir parçası olduğunu savunduğu “cehalet”i ve bağlantılı olarak “inkâr” kavramını masaya yatırdığı çalışması Cehalet Tutkusu, Şafak Tahmaz’ın çevirisiyle Timaş Yayınları’ndan çıktı.

Salecl, felsefeden, psikanalitik ve sosyal teoriden, popüler kültürden ve kendi deneyimlerinden yola çıkıp Lacan, Foucault, Claude Lévi-Strauss gibi isimlerin argümanlarına referanslarda bulunarak cehaletin sosyal ve psikolojik nedenlerini inceliyor. Hem travmatik bilgiye ulaşmaktan kaçınan insan doğasını hem de ideolojik mekanizmaları sekteye uğratacak bilgiyi inkâr yollarını insanlık durumu üzerinden açıklıyor. Kasıtlı cehaletin bilhassa kriz anlarında olumlu bir yanının da olabileceği fikrini dile getiriyor; cehaletin güce nasıl dönüşebileceğini disiplinlerarası örneklerle aktarıyor.

​Okura cehaletle ilgili kapsayıcı bir portre çizen bu kitap, cehalet tutkusunun aşktan hastalığa, travmadan genetiğe, adli tıptan büyük veriye kadar hayatımızın pek çok alanını nasıl etkilediğine dikkat çekiyor. 

0
1514
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage