04 EYLÜL, PAZARTESİ, 2023

Nehir Tuna’nın “Yurt” Filmi Venedik Film Festivali’nde

Nehir Tuna’nın ilk uzun metraj filmi Yurt, dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yaptı.

Bu yıl 80.si düzenlenen Venedik Film Festivali’nin Orizzonti (Ufuklar) bölümünde jüri karşısına çıkan film, beş dakika boyunca alkışlandı. Filmin galasına; yönetmen Nehir Tuna, oyuncular Doğa Karakaş, Can Bartu Aslan, Ozan Çelik, Tansu Biçer, Didem Ellialtı, görüntü yönetmeni Florent Herry, yapımcı Tanay Abbasoğlu ve ortak yapımcılar Dorothe Beinemeier ile Thierry Lenouvel katıldı. Festivalin ödülleri 9 Eylül Cumartesi akşamı açıklanacak.

Hollywood Reporter’dan Fabio Farzetti için “1960’ların etkisini taşıyan olgun ve bilinçli bir sinema diline sahip” yorumunu yaparken; İngiliz View of the Arts’dan Maggie Gogler, “sinematik bir mücevher” sözleriyle tarif ettiği film için “Otobiyografik unsurları ve etkileyici anlatısı ile izleyiciye, toplumsal beklentilerin sınırları içindeki bireysel kimlik mücadelesini tartışma fırsatı sunuyor” dedi.

Bir TN Yapım filmi olan ve Tanay Abbasoğlu’nun ana yapımcılığını üstlendiği Yurt, festivalin resmi yarışması Orizzonti (Ufuklar) bölümünde gösterilecek. Dedeler En İyisini Bilir (2012), Basur (2015), Ayakkabı (2018) gibi ödüllü kısa filmleriyle tanınan Nehir Tuna’nın yazıp yönettiği film; dini yurtta kalan on dört yaşındaki lise hazırlık öğrencisi Ahmet’in yaşadıklarına odaklanıyor. Doğa Karakaş, Can Bartu Aslan, Tansu Biçer, Didem Ellialtı ve Ozan Çelik’in rol aldığı filmin görüntü yönetmenliğini Florent Herry, kurgusunu Ayris Alptekin ve müziklerini ise Avi Medina üstleniyor. Yakın zamanda dine yönelen babasının beklentilerini karşılamaya çalışan Ahmet’in okul ve yurt arasındaki sıkışmışlığını ve özgürlüğü için verdiği mücadeleyi konu alan film, 90’lı yılların sonu Türkiye’sinin siyasi kutuplaşma atmosferinde geçen bir büyüme hikâyesi anlatıyor.

​​2019’da Sundance Screenwriters Lab, 2020’de de Sundance Directors and Screenwriters Lab’e seçilen Yurt, geçen yıl Antalya Film Forum’da Work in Progress Ödülü’nü kazandı, Hamburg Film Fonu’ndan yapım desteği ve Fransa Ulusal Sinema Merkezi’nden (CNC) post prodüksiyon desteği aldı. Red Balloon Film (Almanya) ile Ciné Sud Promotion’ın (Fransa) ortak yapımcısı olduğu filmin Fransa dağıtımını Dulac Distribution, dünya satışını da Pyramid International yaptı. Yurt filminin Türkiye gösterim tarihi önümüzdeki aylarda belli olacak.

0
4821
1
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage