29 EYLÜL, SALI, 2020

Mithat Şen 40. Sanat Yılını Yeni Bir Sergiyle Kutluyor

Mithat Şen, 40. sanat yılında “Âlem” başlıklı kişisel sergisiyle Art On İstanbul’da sanatseverlerle buluşuyor. Şen’in 3 yıl aradan sonra İstif serisinin devamı niteliğindeki işleriyle coğrafyaya dair “âlem” bilgisinin imkân ve ihtimallerini sorguladığı eserlerini içeren sergi, sanatçının büyük boyutlu işlerini de izleyicilerin beğenisine sunuyor.

Mithat Şen resminin iki temel aksı “tekrar” ve “çeşitlenme”nin merkezinde olduğu sergisinde sanatçı hem sanatsal üretiminin kozmosunu sunuyor hem de yaşadığımız coğrafyanın kâinat anlayışı ile ortaya çıkan neden-sonuç ilişkisini inceliyor. Türk kültür dairesinde oldukça önemli bir yeri olan “âlem” sözcüğünü merkezine alarak ilerleyen Mithat Şen, yalnızca kendi türümüzü ve bildiğimiz türden canlıları değil, aynı zamanda yabancısı olduğumuz kültürleri de işin içerisine dâhil ediyor. Her kültürün kendisine ait farklı kavramları olduğunu ifade eden sanatçı, bu kavramların sanatsal üretimler üzerinden açıkça görülebileceğini de belirtiyor. Her şeyi bir bütün olarak gören ve işlerine de bu şekilde yansıtan Şen, uzun süredir içerisinde olduğu âlem arayışını böylelikle hayata geçiriyor.

Tekrarı, melodinin dışındaki ritim bağlamında kullanarak ritmin tekrarıyla öne çıkan istifler kuran Mithat Şen, “Âlem” sergisiyle ilgili olarak şu ifadeleri kullanıyor:

 “Âlem, kâinat tasavvuruyla ilgili zihinsel faaliyetlerimin sonrasında, kâinatın düşünsel olarak metaforunun karşılığı olarak devreye girdi. İçinde yaşadığım coğrafyanın, kâinat tasavvuruyla ilgili ve bu kâinat tasavvurunun görselliği kavrayışıyla ve ortaya çıkarışıyla ilgili bir neden ve sonuç ilişkisi var. Âlem, bu coğrafyanın kâinat tasavvurunu kapsıyor. Ben coğrafyanın resmini yapıyorum. Coğrafyadan kasıt, kadim geçmiş sınırlardır.”

​Mithat Şen’in “Âlem” sergisi 31 Ekim 2020 tarihine kadar Art On İstanbul’da görülebilir.

0
2775
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage