15 NİSAN, PAZARTESİ, 2024

Merdiven Art Space’ten Yeni Sergi: “Parça Parça”

Defne Parman, Doğa Çal ve Hilal Balcı’nın çalışmalarını bir araya getiren “Parça Parça” başlıklı sergi, 7 Mayıs-8 Haziran tarihleri arasında Merdiven Art Space’te sanatseverlerle buluşacak.

Neriman Polat’ın küratörlüğünü üstlendiği sergide, Polat’ın bir araya getirdiği üç kadın sanatçı, feminist pratik ile aralarında gerçekleştirdikleri iletişim üzerinden sergideki seçkiyi oluşturuyorlar. Sergi, video ve yerleştirme işlerle, farklı kadın oluş deneyimlerine odaklanıyor.

Kırılganlık, yaralanabilirlik konularına odaklanan Defne Parman; gazete kupürleri, aydınger kâğıt, kumaş gibi hassas malzemeler üzerinde uzun soluklu çalışıyor. Sanatçının çalışmalarından Pansuman, “kırıldığımız yerleri nasıl iyileştirebiliriz”e odaklanıyor. Örtü çalışmasında ise; danteli yapı bozuma uğratıp, gazete haberlerindeki kadına ve hayvana şiddet içeren görselleri kullanarak, kâğıdı tığ ile delerek kırılgan bir örtü yaratıyor. Doğa Çal, Kafam Başka Yerde başlıklı video serisinde, evin farklı odalarında parçalanmış ama her parçanın hareket ettiği ve yaşadığı kadın bedenini, trajediden uzak, absürt bir mizah duygusu ile gösteriyor. Annem, Ben, Ananem videosu; üç jenerasyon üzerinden abartılı bir biçimde, kadınlar arasındaki ilişki ve dayanışmayı vurguluyor. Kendi hareketlerine mesafe alabilmenin olanaklarını araştıran Hilal Balcı, siyah-beyaz video işleri, YutkunmaKulaktanYukardan Çevirme ile gündelik yaşamın sıradan hareketlerini yeniden kurgulayarak alışılagelmiş ritmik hareketleri sekteye uğratmaya çalışıyor. Tekrar eden eylemlerin zaman içinde deforme olma hâlini, saplantıya dönüşen hijyen takıntısı ile ikonikleşmiş olan Sarı bez isimli işi üzerinden gösteriyor.

Künye:
1. Defne Parman, Pansuman 5, gazete kağıdı üzerine sargı bezi - 2020 42 x 29,7 cm
2. Hilal Balcı, Kulaktan, 2023, Video performans,2023, 0.37sn
3. Doğa Çal , Kafam Başka Yerde, 2021-2023, video, 00.38sn

0
1025
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage