14 HAZİRAN, CUMA, 2019

Kendi Zamanının Ötesinde Bir Oyun

William Saroyan'ın 1938’de kaleme aldığı ve aynı yıl Broadway'de sahnelenen Yüreğim Dağlardadır adlı eseri, Ece Eroğlu’nun çevirisiyle Aras Yayıncılık etiketiyle yayımlandı.

1914 yılının Fresno'sunda, aç bir şairle oğlunun, yolunu kaybetmiş, kendini dünyadan kopmuş gibi hisseden Mac Gregor adında ihtiyar bir Shakespeare aktörüyle karşılaşmasını konu alan bu tek perdelik metin, Saroyan'ın birçok öyküsü gibi, gerçeküstücü bulunmuştu. Birçok eleştirmen oyunu, dönemin daha geleneksel ve gerçekçi metinleriyle karşılaştırarak deneysel bulmuş ve bu sebeple derinlemesine bir okumasını yapmaktan çekinmiş, ancak bir taraftan alkışlamaktan da geri durmamıştı.

​Bu ilk oyunun başarısıyla birlikte Broadway'in kapıları kendisine tamamen açılırken, Saroyan yeni Amerikan tiyatrosunun çığır açan ismi oluveriyor. Saroyan, hikâyenin merkezinde memleketine uzak düşmüş, Ermeni bir aileyle yüreği İskoçya'nın dağlarında kalmış Mac Gregor üzerinden yabancılık, gurbet, özlem, aidiyet gibi konuları işliyor, bunlar üzerine düşündürmekle kalmayıp, sadece yüreğin bildiği bir yere karşı duyulan özlemin de su yüzüne çıkmasına sebep oluyor. 

0
1220
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage