10 EKİM, SALI, 2023

Kasa Galeri’de Yeni Sergi “Bilmesen Ne Olur?”

Gülden Ataman, Rana Kelleci ve Ayşegül Yapar’ın eserlerinden oluşan “Bilmesen Ne Olur?” başlıklı grup sergisi, 9 Kasım tarihine kadar Kasa Galeri’de sanatseverlerle buluşuyor.

Gülden Ataman, Rana Kelleci ve Ayşegül Yapar’ın altı aylık birlikte düşünme ve üretme deneyinin çıktılarından oluşan “Bilmesen Ne Olur?” sergisi, bireysel ve toplumsal ölçekteki bilinmezliklerle baş etme yollarını araştıran video, yerleştirme, desen ve interaktif yerleştirme mecralarındaki çalışmaları bir araya getiriyor. İzleyicinin kendi bilinmezliklerine sorular yöneltmesine dair bir önerme taşan sergi, sanatçıların üretimleri uçucu, geçici, elle tutulamaz, kavranması zor, tesadüfi unsurlarla bilinmezin yarattığı kaygıyı sağaltıyor.

“Kendimizi sürekli yeni bilinmezliklerle karşı karşıya buluveriyoruz. Kişisel ölçekte geçmişlerimiz, gelecek hayallerimiz, çocukluğumuz, günlük duygu hâllerimiz, ruhsal açmazlarımız; daha geniş ölçekte toplumsal, ekonomik ve jeopolitik gelişmeler... Tüm bu bilinmezliklerin yükü, hızla ilerleyen zaman ile perçinleniyor hem geleceğe dair kaygılarımızı harlıyor hem de barındırdığı potansiyellerle merakımızı cezbediyor.

Çoğu zaman kapısını aralamaktan dahi korktuğumuz bilinmezlikler güvenli paylaşım alanları içinde ifade bulduğunda insanı eylemsiz bırakan ürkütücü gerçeklikler olmaktan çıkıyorlar. Sergi, bir aradalıktan beslenen, soru sormayı ve dinlemeyi merkeze alan bu paylaşım alanının tesis edildiği bir kolektif çalışmanın sonucu. Bu süreçte bilinmezin boyutlarını anlamak üzere sorulan onlarca soru süzülerek ‘Bilmesen Ne Olur?’ sorusunu ortaya çıkarıyor. Sergi bilinmezlikleri ivedilikle çözülmesi gereken sorunlar değil öğrenme fırsatları olarak gören bir bakış açısıyla izleyiciye de kendi bilinmezliklerine bakabilme cesareti sunabilmeyi arzuluyor.”

Künye:
1-2. “Bilmesen Ne Olur?” Sergisinden Görünüm
3. Eser detayı: Gülden Ataman, Suya tutunur, beklerim. (2023) interaktif yerleştirme
4. Eser detayı: Rana Kelleci, Başka hiç kimsenin yolu (2023) desen, 136x185 cm
​5. Eser detayı: Ayşegül Yapar, Gerçekliğinden uzak (2023) plastik şişeler, silikon, 50x50x60 cm

0
874
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage