29 HAZİRAN, SALI, 2021

Gian Maria Tosatti’nin “Kalbim Ayna Gibi Boş - İstanbul Bölümü” Tarlabaşı’nda

​2015 yılında ArtReview tarafından, kendi jenerasyonunun en ilginç 30 sanatçısı arasında gösterilen Gian Maria Tosatti’nin “Моє серце пусте, як дзеркало - одеський епізод, Kalbim Ayna Gibi Boş – İstanbul Bölümü” başlıklı enstalasyon sergisinin süresi ziyaretçilerin yoğun ilgisi üzerine 25 Temmuz’a uzatıldı.

“Kalbim Ayna Gibi Boş”(מייַן האַרץ איז ליידיק ווי אַ שפּיגל) adlı yeni projesinin Katanya, Riga, Cape Town ve Odessa bölümlerininin ardından gelen İstanbul Bölümü’nün küratörlüğünü Devrim Kadirbeyoğlu ve Antonello Tolve yapıyor. The Blank Contemporary Art (Bergamo) ve Depo (İstanbul), İtalyan Kültür Merkezi (İstanbul) iş birliğiyle gerçekleşen proje, İtalyan Kültür Bakanlığı Çağdaş Yaratıcılık Genel Direktörlüğü’nün, İtalyan çağdaş sanatının uluslararası tanıtımını amaçlayan İtalyan Konseyi (7. edisyon, 2019) programı tarafından destekleniyor.

İstanbul’un son 20 yılda geçirdiği dönüşüme odaklanan “Kalbim Ayna Gibi Boş – İstanbul Bölümü” başlıklı enstalasyon sergisi, Gian Maria Tosatti’nin güncel sanatsal araştırmasının tamamını kapsıyor. 2018’de başladığı yolculuğunda, çağın karmaşıklığını sergilemek için birçok şehir ve ülkeyi dolaşan sanatçının bu sürecin bir parçası olarak ürettiği her yapıt, rüya, kehanet ve gerçekliğin birbirinden ayırt edilemediği görsel bir romanın bölümlerini oluşturuyor. Projesinin Katanya, Riga, Cape Town ve Odessa bölümlerininin ardından gelen İstanbul Bölümü’nü bölgede yürüttüğü beş yıl süren araştırmaları sonucunda geliştiren Tosatti, bu yolculukta topladığı birçok ipucu bir araya getirilerek güçlü bir görsel hikâyeye dönüştürdü.

Yapım sürecini “Ekibimle birlikte Tarlabaşı’nda yaşamak hepimiz için çok güçlü ve sancılı bir deneyim” diye tanımlayan Gian Maria Tosatti şunları söylüyor: “Kayan bir yıldızı izlemek gibi. Enstalasyonu kurduğumuz bina sanki bir gözlem evi ve onun sunduğu ayrıcalık sayesinde bu yıldızın son ışıklarını görüyor gibiyiz. Yaptığımız bu çalışmayla şiirin gözü kara yaşam gücü, önümüzde büyümekte olan çöle karşı bir zıtlık yaratıyor.”

​​Gian Maria Tosatti’nin Tarlabaşı’nın ortasında yer alan büyük bir Art Nouveau binanın içinde kurulan “Kalbim Ayna Gibi Boş – İstanbul Bölümü” başlıklı enstalasyon sergisi 25 Temmuz’a kadar salıdan cumartesiye 15.00-19.00 arasında Ömer Hayyam Cad. No: 11 adresinde ziyaret edilebilir. Gezinti süresi 20 dakikadır. Sergiye dair videoyu buradan izleyebilirsiniz. 

0
8194
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage