28 KASIM, CUMARTESİ, 2020

Gelecek Olasılıklarının İzleri

Aslıhan Kaplan Bayrak, Nermin Ülker ve Serdar Oruç’un eserlerinin yer aldığı “Metanoia” isimli grup sergisi Labirent Sanat’ta sanatseverlerle buluştu.

“Metanoia” sergisi, Aslıhan Kaplan Bayrak, Nermin Ülker ve Serdar Oruç’un son dönem yapıtlarını üretimlerine yön veren kendilik pratikleri üzerinden izlememize olanak tanıyor. Jung'a göre metanoia ruhun (psyche) dayanılmaz bir çatışmadan sonra kendini eritmesi ve daha uyumlayıcı (adaptive) bir formda yeniden şekillendirmesi, kendini yeniden doğurmasıdır. Bu bakış açısını bizim güncel durumumuzla birlikte düşündüğümüzde, pandemi sebebiyle yaşadığımız kapanma sürecini geriye dönüp bakma, bireysel yönelimlerimizi, yatırım ve tüketim alışkanlıklarımızı, yaşam tarzımızı, arzularımızı, tutkularımızı, doğaya verdiğimiz tahribatı, başkalarına karşı tutumlarımızı sorgulamak ve bilinç değişikliği için bir fırsat olarak değerlendirebiliriz. Böylesi bir tıkanma anında Jung odak noktamızı kayba açık dış dünya yerine, iç dünyamıza yönlendirmenin daha doğru bir yöntem olduğunu vurgular. Sanat insana metanoya pratiğini, ilerleme yolundaki u-dönüşünün nasıl yapılacağını öğretir. Bize sadece hayatı görme eğiliminde olduğumuz yerde ölümün görünmez varlığını göstermek ister (Boris Groys). Yeni başlangıçlar her zaman için bir sona bağlıdır. Metanoia bir yok-oluş deneyimidir; dışsal hazların, tutkuların sarmalında yavanlaşan oluş halimizden, karanlık yönlerimizle ve yalnızlığımızla yüzleşip, parçalanarak yeniden doğuşumuzu temsil eder.

​“Metanoia” isimli grup sergisi 26 Kasım 2020 - 16 Ocak 2021 tarihleri arasında Labirent Sanat’ın Tepebaşı’ndaki yeni mekânında ziyaret edebilirsiniz.

Görseller sırasıyla:
Serdar Oruç, Dayanıksız Bağ, 2020, tuval üzerine karışık teknik, 100x140cm
Aslıhan Kaplan Bayrak, Ne Olursa Olsun, Bahar Yerli Yerinde!, 2020, tuval üzerine yağlı boya, 130x140cm
​Nermin Ülker, Hane Serisi - İsimsiz 4, karbon çeliği ve oto boya, 80x65x40cm

0
2558
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage