24 EKİM, PAZAR, 2021

Ergenlikten Erişkinliğe İnsanların ve Diğer Hayvanların Destansı Yolculuğu

Barbara Natterson-Horowitz ve Kathryn Bowers’ın çocuklukla yetişkinlik arasındaki dönemin evrenselliğini inceledikleri çalışmaları Delişmenlik Çağı - Ergenlikten Erişkinliğe İnsanların ve Diğer Hayvanların Destansı Yolculuğu, Şiirsel Taş’ın çevirisiyle Metis Yayınları’ndan çıktı.

Yazarlar, insana özgü olduğu düşünülen ergenlik çağı deneyimlerinin hemen hepsinin bütün hayvanlarda gözlemlendiğini ilginç örneklerle açıklıyor, “bu ortak tecrübelerden aktarılan kadim mirasın, yetişkinliğe geçerken hayatta kalmak ve büyümek için modern bir yol haritası oluşturabileceğine” inanıyorlar. Bu kitap, ergenlerde sık gözlenen riskli davranışlardan zorbalık ve kaygıya, ebeveyn-çocuk çatışmasından akran baskısı ve cinsel rızaya pek çok konuyu evrimsel bakış açısıyla açıklayarak bunlara yepyeni bir gözle bakılmasını sağlıyor.

​İnsan hayatının belirleyici dönemlerinden biridir ergenlik, hayatla başa çıkmayı öğrendiğimiz dönemdir bir bakıma. Bu yüzden de zor bir süreçtir; yaşadığımız fiziksel değişime eşlik eden ruhsal çalkantılar nedeniyle hem yetişkinlerle hem de kendi içimizde çatışmalar yaşarız sık sık. Peki, insanlar için bu kadar önemli bir süreç olan ergenlik diğer hayvanlarda nasıl geçer? Onlar da bizimkilere benzer tecrübeler yaşar mı?

0
803
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage