24 ŞUBAT, ÇARŞAMBA, 2021

Enrique Vila-Matas’tan Yazmak ve Yaşamak Üzerine

Enrique Vila-Matas’ın Herman Melville’in ölümsüz Bartleby karakterinden yola çıkarak yetenek ve birikimlerine rağmen yazmamayı düstur edinen gerçek ve hayalî yazarları konu aldığı Bartleby ve Şürekâsı, Filiz Öztürk’ün çevirisiyle Can Yayınları’ndan çıktı.

Var olmayan bir metin için dipnotlar kaleme alan anlatıcı, bartleby’ler diye adlandırdığı, edebiyatta geçici ya da kalıcı sessizliği tercih eden Salinger, Rimbaud, Musil, Rulfo gibi yazarların yanında Walser, Beckett, Maupassant, Wilde, Borges, Gide, Pessoa, Sokrates ve daha nice isim aracılığıyla, “Niçin yazarız?” ve “Niçin yaşarız?” gibi çetrefilli sorulara cevap arar.

“İyi çalıştım, yaptığım işten mutlu olabilirim. Kalemi bırakıyorum, çünkü hava karardı. Alacakaranlık rüyaları. Karım ve çocuklarım yan odadalar, hayat dolular. Sağlığım yerinde ve yeteri kadar param var. Aman Tanrım, nasıl da mutsuzum! Ama neler söylüyorum ben? Mutsuz değilim, kalemi bırakmadım, karım yok, çocuklarım yok, yan oda bile yok, yeteri kadar param yok, hava da kararmadı.”

0
1513
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage