26 KASIM, PERŞEMBE, 2020

Düşler Dünyasına Çağıran Sergi: “Dokunduğum Evren”

Maria Kılıçlıoğlu Baraz’ın heykellerinin yanı sıra, bugüne kadar görücüye hiç çıkmamış olan ikona tekniğiyle yapılmış yağlı boya tablolarını da görme fırsatı sunan, Yasemin Semercioğlu koordinatörlüğünde gerçekleşen “Dokunduğum Evren” başlıklı sergisi Pom Art & Design Levent’te sanatseverlerle buluşuyor.

Modernist araç ve gereçleri kullanmayan, fantastik öğelerle ilerleyerek geçmişten sadece teknik bilgiler kullanan, usla ve duyarlılıkla sürreal boyutları zorlayan Maria Kılıçlıoğlu Baraz’ın evrene dokunuşunu görmek isteyenler için çok iyi bir fırsat sunan sergisi “Dokunduğum Evren”de sanatseverler Kılıçlıoğlu’nun düş dolu dünyasına eşlik edebilecek. Eserlerinde, mitolojiyi de kullanmak suretiyle, sürrealist ve fantastik öğeler kullanan Maria Kılıçlıoğlu Baraz, sanatın ekseninin başka yönlere kaydığı günümüzde hem tüm bu yenilikleri algılayan hem de kendisine özgü stiline sıkı sıkıya bağlı kalarak ortaya ilginç bir sentez çıkarmayı başaran nadir sanatçılardan biri olarak sanatseverlerle buluşuyor. Maria Kılıçlıoğlu’nun son üretimi şiirsel ilham ile özdeştirilen Pegasus, “Yaratıcı doğulmaz, olunur.” nitelemesi ile yeniden doğmayı anlatıyor. Maria Kılıçlıoğlu bu defa bizlere, “Gökyüzünde Pegasus olarak uçmayı isteyenlerden misiniz?” diye soruyor.

Statüsünde yapılmak istenen değişiklikle bir kez daha gündeme oturan dünya üzerindeki en sembolik yapılardan olan Ayasofya, Maria Kılıçlıoğlu’nun aynı isimli eserinde, üstünlüğünü kanıtlamaya çalışan ama aslında hep aynı varlık olduğunun farkında olmayan insanın, melekleri izlemesi gerektiğinin bronza bürünmüş hali olarak karşımıza çıkıyor. “İnsanlığın aklından silinmeyecek, gizemli ve ihtişamlı bu şehrin unutulamayacak bir sembolüdür Hagia Sofia... Yeryüzünde barışı temsil eden Ayasofya yeni yüzyılda barışla uyum içinde yaşayacak olan insanoğlunun zamansız ve mekânsız tek sembolüdür.”

​Maria Kılıçlıoğlu Baraz’ın “Dokunduğum Evren” başlıklı sergisi 6 Ocak 2021 tarihine kadar Pom Art & Design Levent’te ziyaret edilebilir.

0
2173
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage