27 NİSAN, PAZARTESİ, 2020

Düşen Gölgenin Batı Sanatında Tasviri

Dünyanın en önemli sanat tarihçilerinden E.H. Gombrich’in Batı sanatında gölgelerin izini sürdüğü çalışması Gölgeler-Düşen Gölgenin Batı Sanatında Tasviri, renkli illüstrasyonlar içeren özel bir baskıyla, Merve Yalçın’ın çevirisiyle Everest Yayınları’ndan çıktı.

Gölgeler-Düşen Gölgenin Batı Sanatında Tasviri, ilk kez National Gallery’de düzenlenen bir sergi vesilesiyle yayımlandı. Gombrich mitler, efsaneler ve felsefede gölge kavramının muğlak doğasına değinirken; ışığın kaynağının yeri, aydınlanan objenin biçimi, gölgenin düştüğü yüzey ve izleyicinin pozisyonu gibi belirleyici unsurları da ayrıntılı biçimde inceliyor.

Gombrich Rönesans’tan 17. yüzyıla kadar sanatçıların gölgeleri nasıl betimlediğini –ya da bazen nasıl görmezden geldiğini– Caravaggio, Rembrandt, da Vinci gibi ressamların eserleriyle örneklendiriyor. Ayrıca takip eden yıllarda Romantik, İzlenimci ve Gerçeküstücü sanatçıların resimlerinde gölgeleri gerçekçilik  ya da dramatiklik illüzyonu yaratmak amacıyla nasıl kullandıklarını anlatıyor.

Görsel: REMBRANDT -“ Parable of the Rich Man”, 1627, Oil on oak, 32 x 42 cm - Staatliche Museen, Berlin

0
1629
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage