28 MAYIS, CUMA, 2021

Dijital Sanat Sergisi “DALINÇ” Binbirdirek Sarnıcı’nda

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ve PASHA Bank ana sponsorluğunda, Mezo Dijital tarafından gerçekleştirilen “DALINÇ” başlıklı dijital sanat sergisi 15 - 17 Haziran tarihleri arasında Binbirdirek Sarnıcı’nda izleyicilerle buluşuyor.

Dijital Sanat Festivali İstanbul’un başlangıç sergisi olarak tasarlanan “DALINÇ” sergisinde Özgür Demirci, Hazal Döleneken, Lara Kamhi, A. Bill Miller, Mehmet Öğüt, Furkan Temir, Deniz B. Turan, coMekaniKdoll, Strange Quark UED ve Haydiroket’in eserleri sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Küratörlüğünü Seyhan Musaoğlu’nun üstlendiği sergi, yüzlerce yıllık geçmişi, mimarisi ve dokusuyla İstanbul’un simge mekânlarından biri olan Binbirdirek Sarnıcı’nda gerçekleştirilecek. Geçmişle geleceği sergide bir araya getirmeyi amaçlayan İstanbul Dijital Sanat Festivali, “DALINÇ”tan sonra gerçekleştirilecek tüm organizasyonları da tarihi mekânlarda yapmayı planlıyor.

Binbirdirek Sarnıcı’nda mekânın tarihsel dokusunu ve kültürümüzün ritüel ögelerini birleştirerek izleyiciyi farklı bir yolculuğa çıkarmayı amaçlayan “DALINÇ” sergisinde, sarnıcın mistik havası ve hikâyesine uygun, organik fiziksel ögelerle dijital sanatları harmanlayarak izleyicinin deneyimlemesi için işitsel ve görsel bir aura yaratılıyor. Yaşamın kaynağını anlamak için antik çağlardan beri felsefeye konu olan elementlerden ilhamla tasarlanan serginin ismi “güzel bir görünüş, bir düşünce karşısında, kendinden geçercesine sessiz bir coşkuya dalma, meditasyon” anlamına gelen dalınç kelimesinden geliyor. Hava, ateş, toprak ve sarnıcın birincil inşa nedeni olan “su” yanında, bazı doğu felsefelerine göre -eğer bu dört mistik element varlığı açıklayan yapı birimleriyse- onu tamamlayan beşinci element olarak da transandantal meditasyon ya da diğer tabiriyle “dalınç” yer alır. Serginin küratörü Seyhan Musaoğlu’nun suyu odak noktasına alarak bir “dalınç” olarak kurguladığı sergi, bir yandan da çağın akımlarına ayak uydurmaya çalışan benliklerimizi ele alıyor.

​“DALINÇ” başlıklı sergi 15 - 17 Haziran tarihleri arasında Binbirdirek Sarnıcı’nda ziyaret edilebilecek. Serginin ilk günü ise ücretsiz olacak.

0
3558
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage