08 HAZİRAN, SALI, 2021

“Çünkü Yıllar Yılı Hayali Kurulmuş Bir Masalın Başlangıcı Olabilirdi Bizimkisi”

Bilsart’ın Kasım 2020’de gerçekleştirdiği Açık Çağrı sonucunda seçici kurul tarafından seçilen Mustafa Boğa’nın video projesine üretim desteği yapıldı. Bu kapsamda gerçekleştirilen Mustafa Boğa’nın “Çünkü Yıllar Yılı Hayali Kurulmuş Bir Masalın Başlangıcı Olabilirdi Bizimkisi” başlıklı sergisi 30 Haziran’a kadar Bilsart’ta sanatseverlerle buluşacak.

Sergi yazısında Aslı Seven şöyle söylüyor: “Bilsart’ın açık çağrısına cevap veren sanatçıların dosyalarıyla ve onların arasında Mustafa Boğa’nın önerisiyle geçtiğimiz aralık ve ocak aylarında hem kışın hem kapanmanın doruk noktalarındayken karşılaştık. Geleceğin askıya alındığı, kamusal alanların ise yasaklar altında olduğu bir ortamda, ev içlerinde ve geçmişle baş başa kaldığımız bir dönemde Mustafa çoğu ev yapımı düğün videolarından oluşan bir aile arşivine bakarak, özel ve kamusal alanın çakıştığı yerlerde kendi kimliğinin peşine düştüğü bir proje öneriyordu: ‘Fakat gerçekten ben kimim? Bunu biliyor muyum? Buna geçmiş düğünlerde tesadüfen yapılmış kayıtları inceleyerek ulaşabilir miyim?’

Söz konusu aile arşivi, 1986-2018 yılları arasındaki bir tarihsel kesitte, Mustafa Boğa’nın ve geniş ailesinin memleketi olarak tanımlayabileceğimiz Adana merkezli olmak üzere Mersin, Hatay ve genel olarak Çukurova bölgesini kapsayan bir coğrafyada yer almış olan düğün kayıtlarından oluşuyor. Bugün sergide yer alan 15 ekranlık yerleştirme ise sanatçının bu düğünlere bizzat katılmış bir aile ferdi olarak, sanatsal bir müdahale ve yapıtlaşma süreci kapsamında seçtiği ve yeniden derlediği sekanslardan oluşuyor.  Buradan yola çıkarak yerleştirme, performatif bir toplumsal ritüel olarak düğün ve bu performatif ritüelin zaman içinde değişen video kayıt yöntemleriyle belgelenişi üzerinden hem mahrem hem tarihsel ve kamusal bir tanıklık deneyimi öneriyor.”

Mustafa Boğa’nın “Çünkü Yıllar Yılı Hayali Kurulmuş Bir Masalın Başlangıcı Olabilirdi Bizimkisi” başlıklı kişisel sergisini 30 Haziran’a kadar Bilsart’ta ziyaret edebilirsiniz. 

0
848
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage