12 NİSAN, SALI, 2016

Çağdaş Sanat Müzeleri Kitabı

Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), sanat kategorisinde J. Pedro Lorente'nin kaleme aldığı, Şeyda Öztürk'ün Türkçeye kazandırdığı Çağdaş Sanat Müzeleri adlı kitabı yayımladı.


Lorente, kitabında çağdaş sanat müzeleri kavramı ve tarihi üzerinde dururken bu müzelerin tasarım ve sunumunun zaman içinde değişen biçimlerini de okuyucusuna sunuyor. İlk çağdaş sanat müzelerinin nerede, nasıl ve kim tarafından yaratıldığına ilişkin sorularla başlayan yazar çağdaş sanat müzelerinin gelişimini uzun vadeli ve evrensel bir perspektife oturtmayı başarıyor.

Kitabın ilk bölümünde 19. yüzyılda Paris’teki Musée des Artistes Vivant’ın oluşturduğu paradigma ve Avrupa’nın geri kalanındaki muadilleri ele alınıyor. İkinci bölümde bu müzelerin 1930’dan günümüze kadarki öyküsü gözden geçiriliyor ve 20. yüzyıl boyunca Batı’nın geri kalanında benzerleri ve karşıt örnekleri kurulan New York’taki Museum of Modern Art yeni uluslararası model olarak sunuluyor. Sonsöz bölümünde ise müze alanındaki son gelişmeler inceleniyor.

Çağdaş Sanat Müzeleri
J. Pedro Lorente
Çev.: Şeyda Öztürk
Koç Üniversitesi Yayınları
22TL

0
1610
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage