07 NİSAN, PERŞEMBE, 2022

“Cadı Üçlemesi 15+ Cezaevinden Mektuplar” Prömiyerini 41. İstanbul Film Festivali’nde Yapacak

Ceylan Özgün Özçelik’in ortak teması kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet olan ve farklı formlarda farklı öyküler anlatan üçlemesinin ikinci filmi Cadı Üçlemesi 15+ Cezaevinden Mektuplar, dünya prömiyerini 41. İstanbul Film Festivali’nin Ulusal Belgesel Yarışması kapsamında gerçekleştirecek.

Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete dair farklı biçimlerde, zamansız ve mekânsız şifa hikâyeleri anlatan Cadı Üçlemesi projesi, bir belgesel ile biri kısa biri uzun iki kurmaca filmden oluşuyor. AB Temel Haklar Ajansı’nın 2014 tarihli araştırmasının sonuçlarına göre her üç kadından birinin 15 yaşından itibaren fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalmasından yola çıkılarak isimlendirilen projenin ikinci filmi Cadı Üçlemesi 15+, kendilerine şiddet uygulayan kocalarını öldürmüş iki kadının hikâyesine odaklanıyor. Belgeselde Hare Sürel ve Gülçin Kültür Şahin, kendilerine şiddet uygulayan kocalarını öldüren iki kadın Aylin ve Havva’nın mektuplarına sesleriyle hayat veriyor. Aylin ve Havva evlerini, sevgiyi, öfkeyi, çocukluklarını, çocuklarını, düşlerini ve kâbuslarını paylaşıyor. Aylin ve Havva’nın mektuplara döktükleri duyguları aktarırken gerilimden deneysele türler arasında dolaşan film, şiddetin zaman ve mekân tanımayan döngüsünde iki kadının “suçlu” bulunmasını sorguluyor.

Önem Günal, Aybüke Pusat, Fadile Paksoy, Elif Yakarçelik, Emre Boncuk, Ceren Moray, Cemre Ebüzziya, İrem Sak, Ece Dizdar, Belçim Bilgin, Billur Arıkan, Gülhan Düzgün, Damla Sönmez, Canan Ergüder, Burcu Biricik, Hazal Kaya, Selen Şenay ve Hasibe Eren’in desteklediği belgeselin yapımcılığını Armağan Lale üstleniyor. Yeni Film Fonu Prodüksiyon Desteği, Kültür Bakanlığı Belgesel Yapım Desteği ve Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı Desteği kazanan Cadı Üçlemesi 15+, 2020 yılında Antalya Film Forum’da Belgesel Work in Progress Ödülü’nü kazandı.

​8 - 19 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek 41. İstanbul Film Festivali’nin Ulusal Belgesel Yarışması kapsamında, 15 Nisan saat 19.00’da Sinematek/Sinemaevi’nde prömiyer yapacak belgesel, 18 Nisan saat 16.00’da Beyoğlu Sineması’nda da izleyiciyle buluşacak. Filmada yapımı Cadı Üçlemesi 15+ Cezaevinden Mektuplar’ın fragmanını buradan izleyebilirsiniz.

0
2512
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage