25 ŞUBAT, PERŞEMBE, 2021

Burcu Aksoy’un “00:03” İsimli Sergisi Artcrowdistanbul Galeri’de

Artcrowdistanbul Galeri, Burcu Aksoy’un “00:03” başlıklı kişisel fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Şanel Şan Sevinç’in üstlendiği sergi, Burcu Aksoy’un daha önce izleyici ile buluşmamış fotoğrafik serilerinden beden (nü) ile ilgili serinin, sanatçının kurgu mekanları ile buluştuğu özel eserlerinden oluşuyor.

Burcu Aksoy sergisinde izleyiciye objektifin göremediği ve fotoğrafı “oluşturanın” kendisinden başkasının önceden hayal edemeyeceği görüntüyü sunuyor. Farklı, çeşitli ama eşsiz zihin durumlarının oluşturduğu görüntüler ve algılar üretme anlatma isteği Aksoy’un çalışmalarının temelini oluşturuyor. Burcu Aksoy yaratma eylemini psikiyatri ve psikanaliz ile ilişkilendiriyor ve bu sebeple bütün fotoğrafik serilerini birer psikiyatri terimi ile isimlendiriyor. Bütün fotoğrafik işlerine ise farklı bir saat dilimini isim olarak veriyor.

“00:03” isimli sergideki fotoğrafik işler iki seriden oluşuyor; SEDUCTION THEORY ve PARAPRAXIS. İlki; Freud’un 1896 yılında yayımladığı bir makale ile tanımlanmış olan “Baştan Çıkarma Teorisi”dir ve histeriklerin etiyolojisinde yer tutan “baştan çıkarma” olgusunun etrafında geliştirdiği teoridir. İkincisi; yanlış bir hareket, gaf veya dil sürçmesi, bir eşyayı yanlış yere koyma gibi hafıza yanılmalarını ifade ediyor.

Burcu Aksoy “00:03” isimli sergi manifestosunda: ‘’Akademik resim beden görüntüsünü “gerçeklik” vaadi açısından ele alır. Erken dönem akademik fotoğraf da buna uyar. Ancak sonrasında, sanatçılar fotoğrafa müdahale tekniklerini geliştirirler. Manipülasyonun vaadi tek bir “gerçeklik” değildir’’ diyor ve ekliyor: ‘’Göz, cinsel bağlamda, fotoğrafa bakma ve ondan zevk alma biçimi açısından önemlidir. Freud’un gözün hazzı olarak tanımladığı şeydir bu. Çıplak beden, daima tartışmalı alandadır. Kendisine anlam veren kültürel kodları kopyalar. Ancak bu tür bir kültürel dili “00:03” sergisindeki işlerde görmeyiz. Aksine, işler, erkek fantezileri ve beklentileriyle ilişkili kalıplardan uzak, belli vücut bölümlerinin bulunmayışı sayesinde görüntülenenin aslında orada olmadığı, siyah-beyaz ile ilişkilendirilen incelikli ton anlayışından yoksun olup, yerine kırmızının geçtiği monokrom görüntülerdir.’’

​Burcu Aksoy’un “00:03” başlıklı sergisi 18 Nisan tarihine kadar Artcrowdistanbul Online Galeri’de çevrim içi olarak görülebilecek.

0
2531
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage