11 EKİM, ÇARŞAMBA, 2023

Burçin Başar’ın Yeni Sergisi “Büyük Laflar” x-ist’te

Burçin Başar’ın “Büyük Laflar” başlıklı kişisel sergisi 12 Ekim-11 Kasım tarihleri arasında x-ist’te sanatseverlerle buluşacak.

Bireyin toplumda yer edinme arayışıyla beraber kimlik meselelerini, toplumsal şiddeti ve bellek ile politik olanın iç içe geçmişliğini sanatının pratiği hâline getiren Burçin Başar, “Büyük Laflar” başlıklı yeni sergisinde insan konuşmalarının, cümlelerinin ve jestlerinin inceliklerini gözlemleyerek ironik bir bakışla “anlam blokajı”nı aşmaya çalışmayı düşünsel olarak araştırırken her bir resminin bir cümle, gösterge, kendi içinde bir aforizma olma durumunu araştırıyor. Başar, kelimelerin dünyalar ve kişiler arasında hem bir geçiş yolu hem de bir engel olabileceği bağlantısını ve yüzleşmesini sorgulamayı hedefliyor. Sanatçı daha önceki çalışmalarının devamı olarak işlerinde doğayı inceleyerek, gözlemleyerek kavrama yolunu referans alıyor. Çalışma pratiğine eskizlerle başlayan sanatçı, sergide kendi deyimiyle “mutfağını” izleyiciye sunuyor. Defterlerinden referans aldığı çizim ve yazılarıyla galeri duvarlarına müdahalede bulunan sanatçı, defterlerini sergisine direkt olarak dahil ediyor ve galeri mekânının tamamını defterleri olarak tasarlıyor. Sanatçı, yarattığı atmosferde çalışma disiplinini, kendisi için aldığı notları, çizimleri ve resimlerini “Büyük Laflar” adı altında izleyiciye sunuyor.

“Söylediklerimiz, duyduklarımız, içeridekiler ve dışarıdakiler, dört tarafımızı çeviren cümleler... Kocaman kocaman laflar, kelimeler… kelimeler… Kim daha büyük konuşursa onun haklı-doğruymuş gibi bütün hayatımızı sarmalayan kocaman egolar, konuşma eyleminin tatmin güdüsüne ne zaman dönüştüğünü anlayamadığımız zamanlar...”

0
717
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage