12 EKİM, SALI, 2021

Bulgari ve Refik Anadol’dan İş Birliği “Serpenti Metamorphosis”

İtalyan mücevher evi Bulgari, ikonik Serpenti Koleksiyonunu kutlamak için ödüllü yeni medya sanatçısı ve yönetmen Refik Anadol ile bir iş birliği gerçekleştirdi. Anadol’un markanın ikonik yılanı Serpenti’den ilhamla ürettiği üç boyutlu ve çok algılı yapay zekâ heykeli Serpenti Metamorphosis 31 Ekim’e kadar Milano’nun kalbi Duomo Meydanı’nında sergilenecek.

Doğanın güzelliğini makine öğrenimi algoritmalarından elde edilen datanın ayrıntılı incelenmesi ve dönüştürülmesi aracılığıyla kutlayan Serpenti Metamorphosis, datayı sıra dışı bir deneyim hâline getiriyor. Doğal dünyada gerçekleşen sonsuz dönüşüm biçimlerini anlatan eser, dinamik, üç boyutlu bir yapay zekâ veri heykeli ile hayat buluyor. Metamorfoz kavramından ilham alan multimedya enstalasyonu doğanın güzelliğini ve Bulgari’nin yılanını yapay zekâ data analizi ile dinamik üç boyutlu heykellere dönüştürüyor.

70 milyonu gerçek çiçek olmak üzere 200 milyondan fazla doğa görüntüsü üzerinde eğitilen makine öğrenimi algoritmaları, bu doğa olaylarını görsel şiire dönüştürüyor. Bu anlamda, metamorfoz hem projenin ana ilham kaynağı hem de yöntemi hâline geliyor. Bir çiçeğin ne olduğunu öğrenme yeteneğine sahip olan makine renkleri, desenleri, şekilleri ve daha sonra sadece sentetik hafızalarında var olan çiçekleri hayal edebiliyor. Sonuç olarak dokularını ve hatta kokularını taklit eden alternatif bir doğa gerçekliği görselleştiriyor. Metamorfoz, gözlemlenebilir bir fiziksel dönüşüm süreci olarak esas anlamını korurken, sadece doğada değil, sanat, teknoloji ve lüks gibi diğer alanlarda da evrim ve büyüme fikrini temsil ediyor. Buna ek olarak, Bulgari Serpenti Koleksiyonu’nun yaratıcı ilham kaynağı olan yılanın sembolik gücünü vurgulamak için Refik Anadol Studio, 120.000’den fazla yılan görüntüsü üzerinde eğitilmiş bir makine öğrenimi algoritmasını kullanarak özel bir sanat eseri geliştirdi. Bunun sonucunda sonsuz yaşamın efsanevi işaretinin büyüleyici dijital simgesi ortaya çıktı. Bu eşsiz veri heykeli, estetik ve ruhsal gücünü Bulgari’nin tarihinde yılanın sahip olduğu ikonik rolün birleşimiyle ve metamorfoz, yeniden icat alanındaki muazzam potansiyeliyle ortaya çıkarıyor.

Refik Anadol’un üç boyutlu Serpenti Metamorphosis enstalasyonu Group CEO’su Jean-Christophe Babin, sanatçı Refik Anadol ve etkinliğin ev sahibesi Chiara Ferragni eşliğinde Milano’daki Duomo Meydanı’nında gerçekleştirilen törenle ziyarete açıldı. Bulgari Group CEO’su Jean-Christophe Babin ve Chiara Ferragni’nin açılış kurdelesini kestiği töreni Terazza Duomo 21’de özel bir parti izledi. Etkinlikte Bulgari Türkiye marka elçisi ünlü oyuncu Serenay Sarıkaya’da yer aldı.

Bulgari Group CEO’su Jean-Christophe Babin, proje ile ilgili düşüncelerini şu sözlerle özetledi: “Metamorfoz, hem Refik’in, hem de Bulgari DNA’sının bir parçasıdır. Aynı doğa fikrini paylaşıyoruz: Renkli, canlı ve zengin. İkimiz de değişim ve yeniden doğuş sürecinde zaman ve mekân içinde gelişen güzelliği arıyoruz. Bulgari’nin en ikonik sembollerinden biri olan Serpenti’nin kutlanması için Refik Anadol gibi vizyoner bir sanatçıyla iş birliği yapmaktan onur duyuyoruz.”

​Refik Anadol ise iş birliği hakkında şunları söyledi: “Metamorfoz kavramı benim için gerçekten ilham verici, çünkü makine zekâsı doğanın renklerini, desenlerini ve şekillerini alıp sadece zihninde var olan yeni formlara dönüştürme kapasitesine sahip. Makineyi iş birlikçi olarak kabul etmem görünmezi görünür yapmamı sağlıyor. Metamorfoz, bizi çevreleyen dünyadaki evrim, büyüme ve hassasiyet fikirlerini temsil etmek için gerçekten mükemmel bir semboldür. Bu hassasiyet Bulgari’nin yaptığı her şeyde yansımasını buluyor, bu yüzden sanat eserlerimizin ve Bulgari mücevherlerinin yaratılmasındaki işçiliğin, bu metamorfoz hassasiyeti ile çok fazla benzerlik içerdiğini görüyorum.”

0
4224
1
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage