05 TEMMUZ, SALI, 2022

Bongo Art Project Sosyal Girişimi Müzeleri Engelsiz Hâle Getiriyor

Bongo Art Project Sosyal Girişimi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin kuruluşunun 100. yılına özel olarak müzeyi görme engelli bireyler için erişilebilir hâle getirdi.

Müzede yer alan eserlerin replikalarıyla dokunulabilir, sesli betimlemelerle işitilebilir ve teknolojik entegrasyonlar ile daha geniş spektrumda algılanabilir olması sağlandı. Çiğdem Aslantaş tarafından 2 buçuk yıl önce başlatılan, süreç boyunca 8 kişilik bir ekip ve onlara mentörlük yapan 2 danışman ile gerçekleştirilen Bongo Art Project, Türkiye’nin İlk Görme Engelli Müze ‘Eğitim ve Deneyim Alanı’nı Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde hayata geçirdi. Türkiye’deki ve dünyadaki müzelerin büyük bir çoğunluğu, görebilen bireyler düşünülerek tasarlanıyor. Bu durum görme engelli bireylerin müzelerden yararlanabilmesini engelliyor. İçinde bulundukları coğrafyaya, tarihe, bilime ve sanata erişemeyen görme engelli bireyler bu nedenle, kendi kökleri/kökenleri ile bağ kuramıyorlar. Bu nedenle başlatılan Bongo Art Project Sosyal Girişimi, Anadolu’nun tarih öncesi döneme ait her eserin yer aldığı Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni kendisine başlangıç noktası alarak, tarihle ile bağ kurmanın ilk adımını atıyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde tarih öncesi dönemlere ait küratörlerce seçilen 22 ikonik eser, öncelikli olarak yüksek çözünürlüklü tarama cihazları ile 3 boyutlu olarak taranarak 3D çıktıları alınıyor ve sarı renklere boyanan replikalar, sesli betimlemeler ile destekleniyor. Braille alfabe ile yazılan açıklamalar, 2 boyutlu kabartma görseller ve eserlerin orijinal malzemeleri ile anlatımlar destekleniyor. Dijital tabletlerin ve özel yazılımlar ile az gören bireyleri de kapsayan çok duyulu bir görme engelli koleksiyonu yaratılıyor. Ayrıca eğitim atölyeleri ile deneyimlenen eserlerin yeniden üretimlerinin yapılması da planlanıyor.

Paris’te Avrupa Kalkınma Bankası’nın (CEB) açmış olduğu “Sosyal İnovasyon” yarışmasında Avrupa’nın en iyi 7 proje fikrinden birisi, Almanya Büyükelçiliği’nin “Sürdürülebilir Gelecek” yarışmasında 1320 proje arasından Türkiye 2.si olan Bongo Art Project’in kurucusu olarak Çiğdem Aslantaş Google ve Mediacat tarafından Türkiye’nin Geleceğini Farklı Yaratan 15 Genç Kadın Liderinden birisi ve Garanti Bankası’nın 2021 yılında Yılın Sosyal Girişimci finalistlerinden birisi seçildi.

​Bongo Art Project kurucusu Çiğdem Aslantaş şunları söyledi: “İlk etapta Ankara’da bulunan 10 bin görme engelli çocuğa ulaşmasını hedeflediğimiz projemizin tüm ihtiyaç kalemlerini 23 sponsorumuzun ve iş birlikteliğimizin sağladığı ayni destekler ile karşıladık. Uygulamalarımızın sürdürülebilir güçlenmesi için sivil toplum kuruluşumuz olarak ‘BONGO Yeni Nesil Müzeler Geliştirme Derneği’mizi de kurduk. İlk uygulamamız olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin domino etkisi yaratmasını ve diğer engel gruplarını da içine alarak daha erişilebilir müzeler olarak Türkiye’deki 690 müzede ulaşabildiğimiz her noktaya yayılması en büyük isteğimizdir.”

0
1998
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage