26 ARALIK, PAZAR, 2021

“Birileri” Projesi “Arjen. Zülfünaz. Aylin.” İle Başlıyor

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nden hareketle hayata geçirilen “Birileri” projesinin ilk üçlemesi Arjen. Zülfünaz. Aylin. tiyatroseverlerle buluşuyor.

“Birileri” projesi kapsamında bildirgede yer alan her bir madde için 30 farklı yazar tarafından yazılacak 30 kurmaca hikâye 30 farklı oyuncu tarafından sahneye taşınacak. Proje yazılı ve basılı olarak “bir yerlerde duran” bildirgeyi yeniden hayata geçirmeyi amaçlıyor. Sanatın gücüyle insan haklarının içselleştirilmesini sağlamayı hedefleyen projenin ilk üç kısa oyunu bu toprakların renklerinden yola çıkarak Friedrich Naumann Foundation (FNF) ana desteğiyle hazırlandı. Arjen. Zülfünaz. Aylin. 30 Aralık saat 20:30’da Kadıköy Boa Sahne’de, 3 Ocak saat 20:30’da Moda Sahnesi’nde, 27 Ocak saat 20:30’da Hann Sahne’de tiyatroseverlerle buluşacak.

BİRİLERİ: Arjen. Zülfünaz. Aylin.
“Renkler Üçlemesi”

Arjen 7*
“Öyle bir sevdaymış ki bu, gönlünün yarasını yüzüne bakan herkes görür olmuş.”

Bir gözün gördüğü kadarsa Dünya, görünmeyenlerdedir asıl hikâye, bekleyen sözlerin sahibi karanlıkta kalanlardır. Bir fırın ateşinde pişen aşk ve yurtsuzluk hikâyesi. Aitsiz hissedenlerin bir parça ekmekle ve karanlıkla eşlik ettiği tuhaf bir şahitlik!

*Madde 7
Herkes yasa önünde eşittir ve ayrım gözetilmeksizin yasa tarafından eşit korunmaya hakkı vardır. Herkes, bu bildirgeye aykırı herhangi bir ayrımcılığa ve ayrımcı kışkırtmalara karşı eşit korunma hakkına sahiptir.

Zülfünaz 18*
“Annem demişti zaten ‘Bizi yaktılar kızım’ diye. Ben de ondan yanıyom herhalde.”

Bir taşra kasabasına sürülen Zülfünaz ve ailesi, toplumsal kimlikleriyle beraber birçok şeyi de gizlemek zorundadır artık. Bir yandan bedenindeki kontrolsüz büyüme hissiyle boğuşurken, bir yandan da Karakarakapkara’lar, cinler ve çüklere karşı kendi kurduğu dünya aracılığıyla savaşan Zülfünaz için geçmiş, şimdiyi bulanıklaştırıp geleceğe musallat olur.

*Madde 18
Herkesin düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne hakkı vardır; bu hak, din veya inancını değiştirme özgürlüğünü ve din veya inancını, tek başına veya topluca ve kamuya açık veya özel olarak öğretme, uygulama, ibadet ve uyma yoluyla açıklama serbestliğini de kapsar.

Aylin 20*
“Gök, bulut kopmak üzere, şimşekler, fırtına…”
Tutup nefesini, dört duvar arasında beklemek mi dinmesini fırtınanın; yoksa avaz avaz yağan yağmura karışıp taşmak mı sokaklardan? Hem belki gökkuşağı çıkar yağmurdan sonra… Başkalarının yazdığı bu hikâyeye bir türlü sığamayan Aylin, sonunda kalemi eline alacak mı?

*Madde 20
1. Herkes, barış içinde toplanma ve örgütlenme hakkına sahiptir.
​2. Hiç kimse, bir örgüte üye olmaya zorlanamaz.

0
1129
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage