26 OCAK, SALI, 2021

Bir Simone de Beauvoir Biyografisi

Akademik çalışmalarındaki başlıca odağı Simone de Beauvoir’ın felsefi ve edebi mirası olan Ursula Tidd’in mevcut her türlü belgeye başvurarak Beauvoir’ın hayatı ve eserlerini daha iyi anlamamızı sağlayacak gelişkin bir arka plan sunduğu çalışması Simone de Beauvoir, Merve Pehlivan’ın çevirisiyle Runik Kitap’ın “Hayatlar” dizisinde yayımlandı.

Tidd’in hazırladığı bu Simone de Beauvoir biyografisi, bu öncü düşünür ve eylemcinin nevişahsına münhasır hayatına bakarak dünyaya bir bütün olarak yönelme yolunda ıskalanmaması gereken bir fırsat sunuyor okura.

​“Kadın doğulmaz, kadın olunur.” Bu cümleyi yazan kişi, geriye dönüp baktığımızda, 1940’lı yılların sonunda toplum ve siyasete dair tartışmaların zeminini artık geriye dönülemeyecek biçimde sarstığını gördüğümüz İkinci Cinsiyet’in yazarı Simone de Beauvoir’dı. Kadınlara ilişkin efsaneleri yerle bir etmesiyle feminizmin tarihsel serüveninde bir dönüm noktası hâline gelen bu çalışmayı kaleme alan Beauvoir’ın hayatı, özgür ve özerk bireyler olarak nasıl yaşanması gerektiğine ilişkin sorularla örülüydü hep. Bu meseleyi anıdan günceye, mektuptan denemeye, polemikten romana, seyahat yazılarından inceleme kitaplarına varıncaya dek geniş bir yelpazede soruşturan Beauvoir, ortaya koyduğu cevaplarla hep bilgelikle sürdürdüğü bir arayışın peşinde olmuştu. Tıpkı maceralı hayatında olduğu gibi.

0
2130
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage